2017-01-12 444 浏览
啫喱太好钟意食泰国菜😍,今日啫喱先生就订左位带我去左食一间泰越轻食连锁店----Cambo ขุนทอง 。地点超方便,,系尖沙咀The One上到四楼电梯口就见到有一行人系度排紧队,好在有订位,等左几分钟就有位坐了。餐单有好多野都好想食,一心想试海南鸡...但系我七点半去到竟然卖晒!系卖晒!😱😱😱有冇搅错呀,佢卖行广告咁大热既海南鸡竟然系晚餐时段就卖晒!!劲失落.....于是唯有叫左:活虾刺身 $95有7只(啫喱先生唔食生野既,所以每一次都系啫喱太我一人独享!)--- 呢一见到佢上枱已经好开心!个生虾好新鲜,虾肉晶莹剔透....配上巨量既辣椒,蒜粒, 酸辣酱。好辣又系好惹味!不过真系坚辣...好在佢个底仲有椰菜丝比你中和番个辣味。生菜猪肉包 $62 ---呢个我觉得麻麻,猪肉有点嚡...味道都冇乜特别,得香料味,我唔会再嗌串烧牛猪(半打) $85 ---- 哗!呢个真系好味!!首先佢唔嚡,唔会难咬,外表烧得岩岩好, 唔会太㶶。就咁睇都已经见到肥瘦分明,每部份都有少少肥肉系度,最好味就系呢d !!!而且牛同猪都一样好Juice!!我觉得唔驶点沙嗲酱都好好味!泰式猪颈肉湿炒河$68 ---

于是唯有叫左:

活虾刺身
龙眼冰
串烧牛猪(半打)
泰式猪颈肉湿炒河$68 --- 猪颈肉好好味,而且河份都好入味, 份量都足够两个人Share
泰式猪颈肉湿炒河
冬荫功汤$78 --- 个汤够三个人饮,而汤入边有两只分开左既大头虾,即系有四个半边虾,虾肉都好新鲜~配上少许蘑菇粒,冬阴功味好浓烈,汤底好浓,有点辣!而上菜时会比埋个火炉仔你帮你暖住佢,所以唔驶怕个汤会冻左唔好饮,我地食晒d𩠌再饮仲好温暖好好饮!
冬荫功汤
龙眼冰$28 --- 入边有3-4粒龙眼,佢唔会太甜,不过就系好大路既饮品,冇咩特别啰。
龙眼冰
有下次!真系有下次!下次我要试食海南鸡!

大家记得订位,订左位就唔驶系出边唔知等几耐..

可以既话真系要求坐入边,我谂入边环境会好好多!

不过服务真系麻麻地,唔知系咪因为我地坐出边,成日叫极都冇人黎!
2017-01-11
庆祝纪念
纪念日
活虾刺身
串烧牛猪(半打)
泰式猪颈肉湿炒河
冬荫功汤