2019-08-19
平时去港式西餐厅食劣质铁板牛就食得多,今次同一班兄弟食饭,就拣左呢间 #磊犇 试上佢地嘅石板牛有几特别。 我地叫咗三款牛扒, 包括喺西冷牛, 牛肩肉同磊牛扒。 我哋点完餐,揾咗一个角落坐低,就见到台上陈列著不同嘅调味料,有日式之麻酱、黑椒酱、日式烧汁以及基本的黑椒同海盐,顾客可以因应自己的喜好选择。 我个人就最喜爱黑椒酱,辣味够而带有少少甜味,我亦都留意到佢地嘅盐喺粉红色嘅海盐,真系落足本架! 对于大食嘅朋友, 呢度简直系天堂,因为呢度真系例汤白饭任装,完全唔洗怕冇嘢送咁香嘅牛扒。 西冷牛扒相对较薄,边位有一条脂肪,肉质较软。 牛扒遇上高温个阵,将边位脂肪煎到甘香扑鼻。 至于牛肩肉本身比较厚身,肉质较有咀嚼感,亦冇西冷咁多脂肪,岩哂唔想食太油腻嘅食客选择。 而最后一种磊牛扒, 则是取中庸之道,脂肪跟肉比例平均。 如果怕肉太生嘅朋友唔洗担心,餐厅全部都系选用高温嘅石板作石板烧,保温比一般嘅铁板强好多,可以长时间帮你煎住块肉,若果怕太生嘅朋友可以将牛扒系石板上放耐d先再食。整体黎讲磊犇系一间很不错嘅石板牛餐厅,假若平时食嫌哂d旧色茶记铁板牛扒,真心推介一试!
而最后一种磊牛扒, 则是取中庸之道,脂肪跟肉比例平均。