2011-12-17 14 浏览
好多同事朋友都话Amanda 的蛋榚非一般好味,茶又好饮,咁有次去公干经过ifc咪去试吓。𠮶次叫咗一杯latte,发现同starbucks 一样咁恶饮,淡如滚水,有一些苦涩味。最恐怖系杯野暖的。侍应小姐都算有礼貎,但真系要去学吓点冲咖啡事隔三日的下午三点钟同朋人去呢间舖头,同行问啊名模Amanda重有冇蛋榚,佢话卖晒。之后佢惊转头卖晒,咁再问可唔可以依家畀钱等三点半再攞,Amanda几唔客气咁话"唔得呀,咁唔啱我地规矩,你三点半再来过啦!" 好有mimosa风度。各处乡村各处例,你啱的,但咁同客人讲野亦唔系香港呢个大城市的消费惯例,本应想出声,但女士嘈紧时最好唔好讲咁多,况且朋友被串完都冇乜难受感觉等到三点半本座去霸位,而托友人买一杯latte,因为唔想食咁多甜食,又冇理由斋坐。讲讲吓电话有位女士问"唔好意思呀,你系唔系一个人呀,介唔介意撘枱呢",唯有同佢讲有两个同行去买紧饼,佢就唔该完之后咁走咗去。原来佢系帮手安排带位同好有礼貎咁赶走啲Starbucks霸位食客。朋友番来之后先试咗杯latte,照旧系毫无进步。反而三个蛋榚又真系几美味。本座唔系好识食蛋榚,每款都只系咗一啖,但发现每款
酥皮蛋榚,镇店佳作
柠檬蛋榚
橙味不知名蛋榚

等到三点半本座去霸位,而托友人买一杯latte,因为唔想食咁多甜食,又冇理由斋坐。讲讲吓电话有位女士问"唔好意思呀,你系唔系一个人呀,介唔介意撘枱呢",唯有同佢讲有两个同行去买紧饼,佢就唔该完之后咁走咗去。原来佢系帮手安排带位同好有礼貎咁赶走啲Starbucks霸位食客。朋友番来之后先试咗杯latte,照旧系毫无进步。反而三个蛋榚又真系几美味。本座唔系好识食蛋榚,每款都只系咗一啖,但发现每款都出色。个酥皮同奶油的味好夹,酥皮系干身的,唔似得有啲苴野一掂奶油就淋晒。酥皮入口之后重系脆身,难得系冇咗奶油层酥皮亦唔会寡,有不知名的香气散发出来。最重要系酥皮比奶油份量多,食完个口都唔会成口奶油。可惜系个羮唔生性,一笃入个酥皮蛋榚,上两层皮好似冧楼咁下陷,啲碎片散落一地。每一层酥皮层都系由好多层酥皮组成,而每块之间都有空隙,唔似有啲蛋榚咁一咬落去硬崛崛,而呢个亦系呢个蛋榚的重大买点。的虽然个香橙蛋榚入面的奶油较多,但唔会喧宾夺主,令个硬饼底失色。个匙羮一锯落去,个橙层,奶油同饼底好柔软咁黏在一齐,唔好散收收。呢个橙蛋榚较甜,油奶入面混合果味,同层皮的味一样,变化比酥皮蛋榚失色。Amanda一大败毕之处系个蛋榚上面有一块唔食得的纸牌,真系唔知放喺度做乜?又唔食得又唔系美观过人。可能将个牌变成朱古力又唔识合每款蛋榚,咁干脆唔好放好过,反正个卖相己经好过晒Zoe啲肉酸西饼。其实咁样比质素又唔系咁公平,因为大家的级数唔同,需然价钱系一模咁贵

食食吓刚才那位女士行过来介绍个蛋样点整,又教咗我地点样叉个酥皮先唔会散,可惜听完唔记咗正确做法。其间大家闲谈咗十分钟,朋友们都好赏识呢位太太咁殷勤款待我地呢啲一啲都唔豪的希客,算系有啲惊喜。但最离奇系呢位女士同Amanda个轮廓好似,双眼同个面形直头一模一样,讲说话同表情系有一种住咗喺外国好多年的神韵动静。朋友事后话佢系Amanda个娘亲,咁真系估唔到呢位星妈会"大驾光临"来呢到帮手

2011-11-30
橙味不知名蛋榚