餐厅: 貊炙
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
天气转凉,收工去左食烧肉,地点选址系湾仔港湾道新鸿基中心一楼既貊炙。新鸿基中心真系有唔少贵价餐厅,上次食过另一间寿喜烧,今次要食韩式扒房。貊炙系韩式扒房,即系西式厚切熟成扒配搭韩式前菜。呢度仲有28至45日既熟成牛肉。餐厅有熟成柜自己调整同跟进熟成程序,令到每一旧肉都有独一无二既味道。除左两款套餐之外,餐牌仲有前菜,韩式切肉,每日精选,韩式主食,小食等。同上次一样,一人叫左一个Steak Omakase Selected Cuts with Korean Accompaniments, 每位$420另加一 。相隔几个月,个餐包嘅野有少少唔同,价钱加左少少。呢个餐包腌渍沙律,韩式前菜,生菜包及自家包饭酱,自选朝鲜小品,熟成酱油牛肋肉,角切和牛,和牛羽下肉,韩国五花肉,同主食。腌渍沙律系罗马菜,青瓜,牛油果,洋葱片,同5只去壳虾仁,加左大量凯撒沙律酱,好邪恶不过好味,材料本身都颇新鲜。先黎韩式前菜4小碟,可以免费加添。分别有嫩绿菠菜,上面洒上白芝麻粒;糖渍白萝卜粒,上面洒上黑芝麻粒;芽菜同泡菜。泡菜辣得黎甜甜哋,好好味。 生菜包及自家包饭酱 生菜包有生菜片,两条红萝卜条,两条青瓜条,辣椒粒
腌渍沙律

生菜包及自家包饭酱

生菜包及自家包饭酱

生菜包有生菜片,两条红萝卜条,两条青瓜条,辣椒粒同蒜片。个自家包饭酱加左少少白芝麻粒,味道配蔬菜好啱!

自选朝鲜小品 - 酱油鲍鱼 加$185 另加一

自选朝鲜小品 - 酱油鲍鱼

加$185拣左呢款酱油鲍鱼。鲍鱼一客3只,大大只鲍鱼一开二,质哋超爽口又有嚼劲,味道少少甜甜哋,好味。上面洒上白芝麻粒同红辣椒粒,仲有一块柠檬片。系好食!

Steak Omakase

终于到主角既Steak Omakase啦!四款肉用左个印左餐厅招牌嘅木盘上,好壮观。除左主角嘅肉类,伴碟都有韩式年糕4条,蘑菇两粒,菇一件,菠萝3件。我第一次食烧韩式年糕,外皮少少脆,好特别,如果有甜酱沾就更好。蘑菇同菇,服务员建议加少少盐花食。

和牛羽下肉

服务员帮我地烧肉。先烧和牛羽下肉,因为味道稍为淡少少。和牛羽下肉有两块。牛味浓,肉汁丰富,要咬吓。服务员建议可以沾盐或者wasabi食。

韩国五花肉

之后就到韩国五花肉,边烧边闻到好香,服务员建议用生菜包住再加蒜片同大酱一齐食可减低油腻。个人钟意就咁食,可以食到浓浓嘅猪味。

角切和牛

之后我地忍唔住自己烧,烧角切和牛先。角切和牛一客4大粒,腌得好好味,质感唔错,啖啖肉。

熟成酱油牛肋肉

最后就到熟成酱油牛肋肉,酱油味好浓,好冶味。质感劲嫩超稔。爱好重口味人仕必试。
烧汁,盐,日式芥末

调味三宝有烧汁,盐,日式芥末。

韩式前菜

呢个时候就上第二轮既韩式前菜4小碟,包括重口味既辣墨鱼,鱼仔同蟹仔。蟹仔好辣,上面洒上白芝麻粒。
韩式前菜

另外仲有酸汤娃娃菜同白萝卜同青瓜,可以清一清味蕾。

跟餐主食三选一,有大酱汤配饭,平壤冷面同泡菜和牛炒饭拣。我哋拣左泡菜和牛炒饭。
泡菜和牛炒饭

泡菜和牛炒饭 加$120 另加一

每人一碗泡菜和牛炒饭,和牛碎同泡菜炒埋啲饭劲冶味,上面加左少少蟹籽同葱花,食落湿润度够,碗边仲见到少少辣油。

韩国鳗鱼 $380 另加一

韩国鳗鱼

另外加左个韩国鳗鱼。韩国鳗鱼一大块,服务员仲体贴问要唔要脆啲,如果脆啲块皮就会㶶啲。睇住服务员喺你面前将大大条鳗鱼烧好之后剪到一条条适合食用。鳗鱼食落非常香脆,系皮㶶左有少少苦,不过好食到停唔到口。可以沾鳗鱼酱或柠檬汁食用,伴碟仲有姜丝。

韩国鳗鱼

饮品有酒类,咖啡茶,梳打,汽水。我地叫左两杯梳打。

提子梳打 $48

服务员特登提我哋要搅拌好先饮,提子梳打甜度适中又唔假,汽又唔会太多。
提子梳打,柑橘梳打

柑橘梳打 $48

呢款柑橘梳打冇咁甜,仲有粒粒肉咬吓。

甜品有雪糕同蛋糕拣,食完烧野梗系要食返雪糕冻返条脷啦。
蜂蜜雪糕

蜂蜜雪糕 $72

蜂蜜雪糕系大大杯软雪糕,仲加左蜜糖酱同大大旧蜜糖,雪糕好滑,实在系大大满足。
焦糖海盐雪糕

焦糖海盐雪糕 $72

焦糖海盐雪糕就变左焦糖酱同3块脆口窝夫饼,个人都好钟意呢款雪糕。

呢餐好饱又食得好开心。服务员非常有礼,服务好好。餐厅灯光偏暗,颇有情调。座位舒适,适合倾偈。呢度仲有3间独立又几大既VIP房,商务或人多时可以考虑包房。
2021-11-29
腌渍沙律