2017-01-30 10212 浏览
新年期间,好意头既𩠌菜真系好多......发菜蚝豉,发财好市!莲子,连生贵子!生菜,生生猛猛!虾,哈哈笑!鱼,年年有余!呢d况似只有中国人先明白,gweilo识d咩?今日带住个gweilo黎Fish & Meat食贺年brunch!佢就觉得好正,谂起surf and turf;我都觉得好正,谂起大鱼大肉!但我俩同样同意训得晏起身去食brunch系一件好幸福好浪漫既事!呢度既brunch系半自助形式,客人只需选择main同dessert,头盘/生蚝/冻虾就任食,仲有人即场整pancake,可加钱转free flow,否则都会跟coffee or tea,成惠每人$390(再加一)。沙律都有呢五大款!gweilo就梗系钟意食薯仔,佢既薯仔大大件连皮配挪威三文鱼碎,又几正我就最钟意个杂茄沙律,有大蕃茄同车厘茄同彩椒,好清新好甜,如果有埋水牛芝士就perfect啦我都好钟意个青豆沙律,酸酸地既dressing,几开胃。日本Hamachi他他,无记错应该系油甘鱼?油甘鱼做刺身最岩,无腥味,仲有松露香!虾麻麻地,食左一只唔多实正,梅梅地已开好既生蚝任拎,食番一打回本话咁易啦甜蚝细细只,系法国既Gi
新年期间,好意头既𩠌菜真系好多......

发菜蚝豉,发财好市!

莲子,连生贵子!

生菜,生生猛猛!

虾,哈哈笑!

鱼,年年有余!

呢d况似只有中国人先明白,gweilo识d咩?

佢就觉得好正,谂起surf and turf;

我都觉得好正,谂起大鱼大肉!

沙律都有呢五大款!

我都好钟意个青豆沙律,酸酸地既dressing,几开胃。
日本Hamachi他他,无记错应该系油甘鱼?

油甘鱼做刺身最岩,无腥味,仲有松露香!
虾麻麻地,食左一只唔多实正,梅梅地
已开好既生蚝任拎,食番一打回本话咁易啦

甜蚝细细只,系法国既Gillardeau,自称生蚝既Rolls Royce

蚝肉肥美,结实得黎有弹性,口感爽脆鲜甜,蚝味唔重带淡淡海水味

入口后由鲜入甜,有海水咸香,富层次感既味道。
我自已选左煎Barramundi,觉得可再脆多小小,但佢个sauce配个肉同波菜好味

gweilo选左smoked salmon with poached egg and avocado salad,流心蛋加埋咸香烟三文鱼同饱,一啖超满足,好creamy幼滑既感觉!
呢杯超靓既lemonade系佢地signature,超好饮!

一饮就知好健康,用homemade既蓝莓酱调制,唔会人工甜。
一般食lemon tart都会入口觉得好酸咁,但呢个加左个焦糖面超正,

带微焦香同甜,配衬小小酸既lemon filling同cream on top,好好味!

blueberry tart我觉得个底硬左d,唔知系雪得硬定点。但个馅系好味,creamy得黎带微甜蓝莓果香,一层一层!

新一年希望餐餐大鱼大肉,

训到自己醒再去叹brunch!
2017-01-29