餐厅: 魚一壽司 (教育路)
资讯:

2018-12-09 83 浏览
今日放工约了三个friend聚旧,由天后出发入元朗食嘢,点解去咁远食,原因只系我哋住港岛,好少去元朗有新鲜感。呢间嘢𠮶第二次嚟,上似喺半年前。去到都成9点。大Toro与中Toro嘅价钱好似净10蚊,当然叫大嚟食。味道有鲜味,有油份,但冇入口即溶,可能唔系大条嘅吞拿鱼嚟,冇根,我想信同我之前食过嘅唔同部位,小弟对此未有study过唔知。牡丹虾有鲜味,但唔甜。三文鱼面豉汤有浓厚面豉味,唔咸,适中。但,啲三文鱼,唔知佢想整免治鱼肉定点,唔掂。炙烧左口有烧香油味,火喉啱啱好,有肉汁,好食。鳗鱼冇特别。法国皇室蚝我比较喜欢,有鲜味,有creamy。法国蚝种九成来自日本三陆,所以味道也差不多,各有长短。点解法国蚝系日本种,因为几10年前,法国蚝有传染病,好多蚝种都死哂。佢哋嚟到日本攞啲蚝返去,点知日本豪好强冇事,所以就用日本蚝。至于今次海啸,法国佬有嚟帮手,这令我对法国佬嘅睇法改观。爱尔兰蚝冇料到今日我哋四条友食咗1千蚊,喺铜锣湾,食二三百蚊嘢,啲侍应都好有礼貌。今次我整体觉得元朗嘅侍应礼貌度,都交港岛差。因为我跟著会超三品食串烧。

大Toro

牡丹虾
有鲜味,但唔甜。

炙烧左口
有烧香油味,火喉啱啱好,有肉汁,好食。

鳗鱼
冇特别。

法国皇室蚝

爱尔兰蚝
冇料到

寿司一堆,otoro好食

牡丹虾,唔甜

三文鱼面豉汤

汤内三文鱼,好似免治肉

将虾头掉落去,自制虾汤

法国皇室

爱尔兰