2017-08-25
伊斯坦堡菜?其实姐伪边度地方?是土耳其菜Right? Whatever!最紧要好食就得啦。2年前在侧边返工,现有既店址转过好多次手,直至最近先转手为宜家呢间清真菜式既土耳其菜。一听到清真菜式,唔系唔食卡巴下话?朋友A话自从湾仔某间卡巴执左之后就揾唔到好食既卡巴啦,今次会唔会带到惊喜俾佢呢?揭晓之前等我介绍下其他食物先!土耳其红扁豆汤,第一二啖饮落会觉得无咩特别,因为豆汤味道通常会比较单一、质感亦会比较粉。比西式绿豆汤优胜既地方系质地较稀,无咁易腻。但当加左柠檬汁之后,一切都变得唔一样啦。落左柠檬汁后唔会令汤味道变酸,但会令层次更鲜明突出。加上开胃左唔少,用作点附送既煎饼,效果一流。咪睇呢个pizza只有羊肉粒一定好单调,其实味道殊不简单。只有一种材料既pizza一定要有一样野做得好好,就系材料的底味。羊肉非常新鲜,少量优质既腌料已经可以盖住羊香同保留肉汁。Pizza底饼虽然唔算好薄同香脆,但芝士亦唔会抢晒羊味,值得一赞。伊斯坦堡沙律,都系第一次听,原来包含左好多好多不同新鲜蔬菜。有青瓜、生菜、芝士、番茄等等。有两样野都相当吓人,红萝卜同olive…一谂起olive就觉得系又咸又腥又重味
伊斯坦堡沙律,都系第一次听,原来包含左好多好多不同新鲜蔬菜。有青瓜、生菜、芝士、番茄等等。有两样野都相当吓人,红萝卜同olive…一谂起olive就觉得系又咸又腥又重味,而生红萝卜独有的草青味更令我不敢恭维。幸好,呢个伊斯坦堡沙律中用既唔系腌左既olive,原来鲜olive都唔太难食,但而生红萝卜丝就…算啦系我口味问题姐。
不过神一般既野出现啦~就系枱头呢3枝酱,基本上加落任何菜式都咁好食。
等我续一讲下,分别有辣椒酱、蒜蓉酱同薄荷酱。本人其实就比较钟意清新少少既薄荷酱,呢求既就偏向creamy,适合怕腥味既你点下羊肉等等既菜式。另外辣椒酱系少少都辣到飞起,枱头上有一枝细细枝黑色label既辣椒酱辣到飞起、仲辣过白色胶樽呢只。白色胶樽呢只胜在惹味点creamy点,用黎点卡巴一流啦。
系时候公布个卡巴正唔正啦,答案系…….好!正!架!
图中可以见到有熟既牛肉、亦有生既牛肉在卡巴中,正正系咁就造就左有唔同口感。而且不论生同熟既牛肉都保持到肉汁。卡巴内既生菜亦好丰富同爽口,唔会黄同淋晒。
素菜pizza不过不失,基本上够热够味都好难出事啦。芝士虽然已经好浓味,但加上呢只蒜蓉酱可谓「即刻上左天堂」!原来「浓」加「浓」系有咁样既冲击,蒜蓉酱只留下芳香冒蒜味而无左本身既辛口感,加左酱既pizza食落就好似贵价超市卖紧既蒜味芝士一样,味道好smooth好顺喉。无请咩菜式都好,加左蒜蓉酱都立即变得更美味,真系好想买几枝返屋企。
蒜蓉酱不得了!