2013-11-13
因小妹中学系附近就读,对天后唔多唔少都有特别情感(几多回忆下),但之后有几年未踏足过这片土地。终于因友人既提议下重游旧地 ,特别选择了一町目食晚饭。有五年冇去过,居然同以前一模一样,好怀念 ,一般情况下都五洗点等位既,但假日最好打电话book定会好的,因店面都五系好大,有sushi bar 台!佢地既set dinner几出名,因为之前次次都食牛肉火锅,今次就试下个刺身定食啦!他们会配以白饭,沙律,味增汤,蒸蛋。我几中意个沙律,个汁酸酸甜甜好开胃,但味增汤麻麻,偏咸,我唔太喜欢。好快蒸蛋就到!本人超喜爱蛋料理,这个蒸蛋认真不错!味道刚好,好滑,入面例牌有菇,鸡肉,新鲜蒸好上菜,确保热辣辣!吃完前菜冇耐,正餐就来了分量唔多,但加埋饭食,都几饱肚。刺身件件都好新鲜,冇腥味,不俗! 另外友人叫了银鳕鱼定食,一样有白饭,沙律,味增汤,蒸蛋。鳕鱼烧得刚刚好外脆内软,淋上烧汁,加上丰富既油脂,食落去简直一流啊 !碟边附上蛋黄酱,食落又系另一种感觉,正!另外我们叫了烧牛舌牛舌有两串,每串有3块,每块都几厚下 ,五次其他店切到好薄.....碟边附上黄芥末,令厚烧牛舌更加有层次!就甘食又得(表
佢地既set dinner几出名,因为之前次次都食牛肉火锅,今次就试下个刺身定食啦!他们会配以白饭,沙律,味增汤,蒸蛋。 我几中意个沙律,个汁酸酸甜甜好开胃,但味增汤麻麻,偏咸,我唔太喜欢。
好快蒸蛋就到! 本人超喜爱蛋料理,这个蒸蛋认真不错!味道刚好,好滑,入面例牌有菇,鸡肉,新鲜蒸好上菜,确保热辣辣!
吃完前菜冇耐,正餐就来了 分量唔多,但加埋饭食,都几饱肚。 刺身件件都好新鲜,冇腥味,不俗!
另外友人叫了银鳕鱼定食,一样有白饭,沙律,味增汤,蒸蛋。
另外我们叫了烧牛舌 牛舌有两串,每串有3块,每块都几厚下 ,五次其他店切到好薄.....碟边附上黄芥末,令厚烧牛舌更加有层次!就甘食又得(表面有黑椒盐调味),加埋黄芥末亦得,得左 XD
之后食埋个迷你雪米池,就好满足离开了 <3
最后附上小短片以供参考