2021-08-14 37 浏览
铜锣湾/天后清风街有唔少好嘢食,今日我就同朋友去咗新开无耐,好高人气嘅碗盛。碗盛喺一间日式居酒屋,有卡座、单边位,仲有塌塌米箱房。座位间距宽敞,而且灯光柔和,气氛格调真系好啱约埋三五知己把酒谈心。去得居酒屋,就当然会饮下清酒啦。碗盛就做紧期间限定嘅清酒Combo set,$188有3 shot 100ml 嘅清酒。碗盛分别拣咗神藏、望、同雁木依三款清酒。神藏:味道甜,果香浓。食嘢前同配枝豆、水云渍都好合适。望:都系一款甜味嘅清酒。配合前菜、沙律或者冷盘都唔错。雁木:属于辛口嘅清酒,相对爽身。建议配搭串烧、炸物等比较浓味嘅食物。冲绳水云渍,水云系一种海藻,拥有独特的黏滑口感。 而冲绳水云较肥厚口感佳,低卡路里,配搭姜蓉食用,味道清爽。炒枝豆,绝对系佐酒小食。碗盛用咗黑蒜油同牛油炒,令枝豆味更加香浓可口。杂锦天妇罗,日本料理炸物之中最喜爱嘅食物嚟。杂锦天妇罗有海虾、茄子、蕃薯、香菇。炸浆够薄够脆。配合清酒饮十分之正。去得居酒屋,当然要食串烧,烧白鳝、紫苏芥末猪五花腩、鸡颈肉、都系我个人推介。而另一款推介就系免治鸡肉棒,配合月见蛋酱油,当当惹味。去日本食嘢,去完居酒屋饮饱食醉后,通常会去埋拉

清酒combo  set

冲绳水云渍

炒枝豆

串烧
免治鸡肉棒

去日本食嘢,去完居酒屋饮饱食醉后,通常会去埋拉面店食个拉面。香港拉面店唔多,好在碗盛都有拉面食。去到最后尾点咗依个火灸小牛排拉面,黑蒜油猪骨汤底,香浓美味,火灸小牛排油香重牛味,好味到汤都全部饮哂。
清酒combo  set
冲绳水云渍