2023-06-15
之前喺尖沙咀食六两三,夜晚闲闲哋都要排半个钟,而家终于进驻天后啦,住港岛嘅我唔使再过海食🥰 新分店有两幅好靓嘅壁画可以打卡,环境亦都较为干净企理同阔落,坐得舒服左,食物质素都有进步!半筋半肉牛肉面🥩$90 (🌟9/10)呢度嘅牛肉面汤底可以自己选择浓度,今次拣咗标准,浓淡得宜,汤底唔似坊间一啲好咸,落咗好多酱油嘅味道,而系食到淡淡的回甘嘅药材味,可能因为主打冇味精,所以饮埋啲汤都唔会觉得口渴!面条拣咗幼面,面质好幼细顺滑,牛肉同牛筋好入味好稔!钟意食牛筋嘅可以叫佢个净牛筋面,牛筋好出色,一定好好食!🫶🏻蕃茄汤面配炸花枝虾扒🍅$72 (🌟8.5/10)我好钟意佢个茄汤,真系用新鲜蕃茄黎煲,食到啖啖茄肉,个调味又啱啱好唔会过甜,呢款我配咗手工粗面,口感似乌冬爽口弹牙,另配嘅炸花枝虾扒炸到金黄色,外皮好够薄,花枝虾滑都几弹牙!卤肉饭🤎$32 (🌟9/10)绝对系超级CP值高之选!唔好睇佢细细碗,但啲珍珠米系装到满晒,一个女仔可能食唔晒添,比得够多汁食到最底都仲有汁,正!卤肉肥瘦平均,亦一啲都唔韧,肉香同油脂香同时喺口腔爆发,真系好岩香港人口味,必食🤞🏻皮蛋豆腐$48 (🌟7.5/10)酱汁系
半筋半肉牛肉面🥩
$90 (🌟9/10)
蕃茄汤面配炸花枝虾扒🍅
$72 (🌟8.5/10)
卤肉饭🤎
$32 (🌟9/10)
皮蛋豆腐
$48 (🌟7.5/10)
酱汁系灵魂所在,甜甜地捞落冰冻嘅滑豆腐食简直一流,仲有超级多木鱼碎!不过相比起卤肉饭嘅Cp值就真系高好多啦
胚芽咖啡☕️
$29 (🌟9/10)
呢个饮品真系超推荐!胚芽甜甜地带麦香嘅味道加埋沙沙地嘅口感绝对令人饮上瘾,配埋重奶香嘅咖啡,香滑而不苦涩,非常好饮🫶🏻🫶🏻🫶🏻 同埋我拣咗3分甜都已经几甜,建议唔好叫标准甜度~
茉香苹果🍎
$22 (🌟6/10)
虽然佢标榜无糖,但我觉得都几甜,同埋都系似香精味,胚芽咖啡较自然岩我口味~
总评:可能因为系新店,我觉得呢度嘅厨房好有心机煮,主菜样样都好食,每个细节位都照顾到,楼面员工都好亲切有礼貌,希望之后可以保持住呢个水准,自然会有回头客🫶🏻