一直都bookmark咗呢間舖頭好耐想試,一向都知佢尖沙咀店都幾出名幾多人食,無奈一直抽唔到時間去嗰頭,今日咁啱喺附近做嘢,手痕揾吓附近有咩食,點知俾我見到呢間餐廳原來有天后分店,即刻call咗男朋友收工過嚟陪我食!好開心都冇令我失望,食物質素非常好~ 因為舖頭標榜完全唔用味精,所以牛肉麵真係冇出面嗰啲咁濃味,但係食完會覺得好舒服,最緊要係牛肉炆得夠腍,麵條有咬口另外我哋都叫咗唔少炸物,鹽酥雞同厚切排骨雖然好邪惡,但係炸得非常香脆同乾身,感覺唔會油膩,雖然心知肚明卡路里都係一樣高,但總算可以自欺欺人一下好在味道好好,無浪費我地食肥嘢嘅quota 如果冇加小食嘅話,七十幾蚊就有一個質量都幾高嘅晚餐加埋飲品,港島區黎講算係唔話得
好在味道好好,無浪費我地食肥嘢嘅quota
2023-11-06
2024-01-05 44 浏览
去完天后海旁想搵啲簡單嘢食吓經過門口見到好大個木招牌-六兩三 好似幾有feel咁就入嚟食吓~入到去空間好闊落 樓底好高 唔使人逼人👍🏻👍🏻叫咗個鹽酥雞炸得啱啱好!熱辣辣脆卜卜 調味適中 推薦要食鹽酥雞!牛肉麵勁多肉! 絕對唔係隨便俾幾塊肉碎嗰啲仲要有菜有蛋 營養均衡蔥油撈麵都推薦~啲蔥油好夠味 食過返尋味台灣腸有埋蒜片好正宗滷肉飯份量啱啱好 滷肉半肥瘦 入口即溶飲品都係有手搖機封口 方便拎走飲都得甜品有啲特色選項 第一次食荔枝味仙草好特別
去完天后海旁想搵啲簡單嘢食吓

滷肉飯份量啱啱好 滷肉半肥瘦 入口即溶
飲品都係有手搖機封口 方便拎走飲都得

甜品有啲特色選項 第一次食荔枝味仙草好特別
2023-12-28 55 浏览
同事想吃台灣牛肉麵,去了天后水星街9至11號鉅利大廈地舖~六両三台灣菜,港鐵炮台山A出口,步行約6至7分鐘。店內裝飾雅致,充滿台灣格調,座位寬敞,整齊清潔,燈光柔和,播放著台式國語歌,使客人感到舒適放鬆享受晚膳。菜譜簡單易明,多款台灣麵食、台式小食、甜品、飲品,單點和定食都有,任客人自由配搭。1. 蕃茄紅燒炸花枝蝦扒麵$83蕃茄湯汁極濃,調味相當合宜,麵條柔嫩彈牙,吸入湯汁更覺可口。蝦餅混入花枝粒,鮮甜爽口,炸至外脆內軟,沾上少許沙律醬,更覺滋味又惹味。2. 紅燒牛腱牛肋條麵$85牛肋條炆得極淋,入口不需咀嚼,牛腱柔韌又彈牙,湯汁突出牛味濃,調味適中,麵條柔軟夠滑溜,店家稱絕不加味精來調味,全是牛肉天然味。3. 加追甜品~荔液滿白峰$28份量十足夠大碗,配料相當豐富,有麻薯、雪糕球、仙草和荔液波,波粒在口中爆破,口感非常豐富,追加必選4. 加追甜品~桂蜜躺雪山$28大碗甜品,配料有麻薯、雪糕球、仙草和煮得極淋甜的紅豆,還有陣陣蜜糖味,提升甜品更高層次,令這晚餐劃上完美句號。5. 追加跟餐飲品~熱羗母茶$8及凍檸檬紅茶$8好一杯香味極濃的羗母茶,入口非常順喉舒服,使身體發出陣陣暖意。檸檬
港鐵炮台山A出口,步行約6至7分鐘。

店內裝飾雅致,充滿台灣格調,座位寬敞,
整齊清潔,燈光柔和,播放著台式國語歌,
使客人感到舒適放鬆享受晚膳。

菜譜簡單易明,多款台灣麵食、台式小食、甜品、飲品,
單點和定食都有,任客人自由配搭。

1. 蕃茄紅燒炸花枝蝦扒麵$83

2. 紅燒牛腱牛肋條麵$85
牛肋條炆得極淋,入口不需咀嚼,牛腱柔韌又彈牙,
湯汁突出牛味濃,調味適中,麵條柔軟夠滑溜,
店家稱絕不加味精來調味,全是牛肉天然味。

3. 加追甜品~荔液滿白峰$28
份量十足夠大碗,配料相當豐富,
有麻薯、雪糕球、仙草和荔液波,
波粒在口中爆破,口感非常豐富,追加必選

4. 加追甜品~桂蜜躺雪山$28
大碗甜品,配料有麻薯、雪糕球、仙草和煮得極淋甜的紅豆,
還有陣陣蜜糖味,提升甜品更高層次,令這晚餐劃上完美句號。

5. 追加跟餐飲品~熱羗母茶$8及凍檸檬紅茶$8
檸檬紅茶,茶味很濃,酸甜適中,入口留香又解渴。
2023-12-05
  • 蕃茄紅燒炸花枝蝦扒麵
  • 紅燒牛腱牛肋條麵
2023-12-28 27 浏览
六両三.台灣食堂 天后水星街9-11號鉅利大廈地舖G/F, Kui Lee Building, 9-11 Mercury Street, Tin Hau六両三是台式餐廳, 天后是港島區唯一分店,想到滷肉飯啦 ,便當、牛肉麵、鹹酥雞,手搖珍珠奶茶,人均消費$100 左右!大快朵頤一頓清晰易用,QR code落單滷肉飯才$ 32$6加隻滷水蛋 ,用了珍珠米口感qq,滷味同豬肉分量十足,芳香美味傳統台灣滷水,$28 滷肉燙青菜,好入味!皮蛋豆腐有柴魚碎同個鼓油,撈埋好好食,加了麻油食入口多了份麻油香同味道。鹹酥雞$ 38 太經典,鹹香惹味 同古早味厚切排骨$38,兩個小食好夠飽荔液滿白峍,$46 作甜點,滿滿材料帶仙草,芋圓,爆汁珠珠紅豆雪糕,清新的荔枝糖漿,一吃愛上!#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant #六両三 #古早 #滷肉飯
六両三.台灣食堂
天后水星街9-11號鉅利大廈地舖

清晰易用,QR code落單

傳統台灣滷水,$28 滷肉燙青菜,好入味!

《滷肉飯便當》($65)滷肉飯便當份量十足,滿滿的半肥瘦滷肉及滷汁,而且肉質軟嫩,入口啖啖豬油及滷汁的香,再配上滷蛋、台灣腸及伴菜,吃完很滿足。《紅燒牛肉麵》($77)湯頭有一股藥膳的味道,很暖胃,調味適中,不會過咸,再配上厚厚的牛肉片,肉質Q彈又有肉香,另外粗麵條是偏很有嚼勁的台灣麵,很適合掛湯吃。《涼拌麻辣牛展頭》(跟餐$16)《百業豆腐》(跟餐$8)《涼拌小黄瓜》(跟餐$12)《麻辣鴨血豆腐》(跟餐$18)牛展頭麻麻香香,小黃瓜酸酸甜甜,兩款小吃都很開胃,最令人驚艷的是麻辣鴨血豆腐,豆腐和鴨血吸滿了麻辣的湯汁,很入味。《荔液滿白峰》(跟餐$28)《佳蜜躺雪山》(跟餐$28)喜歡吃芋圓的,一定要叫甜品。兩款甜品很類似,一個是桂花蜜紅豆餡,另一個是荔枝蜜荔枝爆珠,芋圓煙煙韌韌,有嚼勁而不失軟糯口感,而且有淡淡的芋頭及番薯香味,非常好吃!《紅豆奶茶》(跟餐$12)《白桃烏龍》(跟餐+$10)

《紅燒牛肉麵》($77)

《涼拌麻辣牛展頭》(跟餐$16)
《百業豆腐》(跟餐$8)
《涼拌小黄瓜》(跟餐$12)

《麻辣鴨血豆腐》(跟餐$18)

《荔液滿白峰》(跟餐$28) 《佳蜜躺雪山》(跟餐$28)

《荔液滿白峰》(跟餐$28)
《佳蜜躺雪山》(跟餐$28)
喜歡吃芋圓的,一定要叫甜品

《紅豆奶茶》(跟餐$12) 《白桃烏龍》(跟餐+$10)

《紅豆奶茶》(跟餐$12)
《白桃烏龍》(跟餐+$10)

《麻辣鴨血豆腐》(跟餐$18)
《荔液滿白峰》(跟餐$28) 《佳蜜躺雪山》(跟餐$28)
《紅豆奶茶》(跟餐$12) 《白桃烏龍》(跟餐+$10)
  • 麻辣鴨血豆腐
2023-12-18 64 浏览
星期日晚和老公到天后六両三吃台灣菜。炸花枝蝦扒便當便當很豐富,有多種配料,炸花枝蝦扒炸得很脆口,很香口,好吃。三寶牛肉麵三寶有牛腱、牛筋、牛肋條,都煮得很軟腍,麵選了粗麵,挺煙韌的。可以用優惠價加小食吃,份量小小的,可以多嚐一點。溏心蛋非常流心。涼拌小黃瓜酸酸地。麻辣鴨血豆腐夠麻辣。滷甜不辣普普。台灣香腸不錯。桂蜜躺雪山有桂花蜜、仙草、紅豆、芋圓、香草冰淇淋,味道頗甜。滷肉燙青菜油麥菜新鮮爽脆。飲品叫了黑糖珍珠奶茶和薑母茶。
星期日晚和老公到天后六両三吃台灣菜。
炸花枝蝦扒便當
炸花枝蝦扒便當
三寶牛肉麵
三寶牛肉麵
可以用優惠價加小食吃,份量小小的,可以多嚐一點。
溏心蛋非常流心。
涼拌小黃瓜酸酸地。
涼拌小黃瓜
麻辣鴨血豆腐夠麻辣。
滷甜不辣普普。
滷甜不辣
台灣香腸不錯。
桂蜜躺雪山
滷肉燙青菜
油麥菜新鮮爽脆。
滷肉燙青菜
飲品叫了黑糖珍珠奶茶和薑母茶。
黑糖珍珠奶茶 & 薑母茶
2023-12-17
$151.5 (晚餐)
2023-12-16 55 浏览
一直都好鍾意食台灣嘢,一諗起啲夜市小食就流曬口水,所以今日就搵咗呢間台式小店試吓,發現佢都幾抵食!我哋先叫咗一客「炸蜜汁墨魚餅」($48),呢款墨魚餅真係好特別,出面好少咁整,墨魚足料、彈牙,而成個餅都好紮實,外皮係薄薄嘅炸皮,有酥脆口感,點埋蛋黃醬就更加出色 另外叫咗「台灣香腸」($33),呢個價錢份量咁大真係抵,一共有三大條12片香腸,上面加咗蒜片,十分惹味之後就係「炸黃金地瓜條」($33),又係份量極多嘅一款,加咗好多椒鹽粉,地瓜條炸得金黃香脆,本身又有甜蜜香味,令人停唔到口主食叫咗一客招牌菜:「三寶牛肉麵」($95),叫咗少麵,都一樣咁豐富,牛筋、牛展、牛肋條各有唔同嘅口感,但都同樣好腍、好入味,同埋問咗店家先知,「六両三」呢個名係指佢每碗牛肉麵嘅材料都有足六両三咁多,係佢哋嘅服務承諾跟餐加咗個「涼拌小黃瓜」(加$12),作為餐前助食幾好,酸酸哋係開胃嘅跟餐又加咗「滷甜不辣」(加$8),去台灣必食嘅小食,有齊酸甜同辣味,口感煙韌餐飲叫咗一個「白桃烏龍茶」(無糖),有好香嘅白桃味另外加咗杯「胚芽珍珠奶茶」(少甜少冰)($29),奶茶十分香濃,而胚芽同珍珠口感各異,令成個飲品嘅層次
一直都好鍾意食台灣嘢,一諗起啲夜市小食就流曬口水,

所以今日就搵咗呢間台式小店試吓,發現佢都幾抵食!

我哋先叫咗一客「炸蜜汁墨魚餅」($48),

呢款墨魚餅真係好特別,出面好少咁整,
墨魚足料、彈牙,而成個餅都好紮實,
外皮係薄薄嘅炸皮,有酥脆口感,點埋蛋黃醬就更加出色

另外叫咗「台灣香腸」($33),

呢個價錢份量咁大真係抵,一共有三大條12片香腸,
上面加咗蒜片,十分惹味

之後就係「炸黃金地瓜條」($33),

又係份量極多嘅一款,加咗好多椒鹽粉,
地瓜條炸得金黃香脆,本身又有甜蜜香味,令人停唔到口

主食叫咗一客招牌菜:「三寶牛肉麵」($95),

叫咗少麵,都一樣咁豐富,
牛筋、牛展、牛肋條各有唔同嘅口感,但都同樣好腍、好入味,

跟餐加咗個「涼拌小黃瓜」(加$12),

作為餐前助食幾好,酸酸哋係開胃嘅

跟餐又加咗「滷甜不辣」(加$8),
去台灣必食嘅小食,有齊酸甜同辣味,口感煙韌

餐飲叫咗一個「白桃烏龍茶」(無糖),
有好香嘅白桃味

另外加咗杯「胚芽珍珠奶茶」(少甜少冰)($29),
奶茶十分香濃,而胚芽同珍珠口感各異,令成個飲品嘅層次更豐富。

甜品叫咗「桃蜜躺雪山」(跟餐加$28),

份量好大!兩個人分都夠食,
入面有桂蜜、紅豆、仙草、三色芋圓、香草味雪糕,
基本上各式甜品料都有齊曬,真係大滿足
2023-12-12
2023-12-15 23 浏览
有時心血來潮想食粉麵,台灣嘢都係唔錯嘅選擇,台式料理嘅麵條同湯底都做得好出色,另有一番風味!呢間台式料理有幾間分店,價錢超抵而且出品都幾好,裏面裝修簡約,有兩幅壁畫,座位幾闊落坐得舒服。餐廳主打紅燒牛肉麵、台式火車便當同拌麵,而且仲可以用優惠價加配多款台式小食,性價比超高,平日晚市都有唔少人外賣拎走!-----------------------------🍜◖蕃茄牛筋丸麵◗ $78有五大粒牛筋丸,牛筋丸彈牙牛味香濃,而且帶有適當嘅油香。另外仲加咗一個溏心蛋(+$8),裏面嘅溏心超吸引🤩,半凝固狀態,帶有醬油香,蛋味香濃!揀咗台式粗麵,佢係粿條嗰種質感,比較有咬口,滿滿嘅麥香,蕃茄湯底亦都好濃郁,質地黏稠,湯汁完全掛滿麵條,超級引!🐖◖古早味厚切排骨便當◗ $68呢個台式火車便當做得幾精緻,有酸蘿蔔、芽菜、椰菜,另外仲有半個滷蛋同台式香腸做配菜,再放上大大塊嘅厚切排骨,超滿足!便當用上珍珠米,飯粒分明而且有咬口;厚切排骨啖啖肉,味道微甜,邊位燶脆,有少少似食緊叉燒咁!🐂◖紅燒三寶湯◗ $80有牛筋、牛腩同牛腱,超大碗超多料!牛三寶煮得軟腍夠入味,食落口滿滿嘅膠質,個底仲有啲油麥菜,吸滿
-----------------------------
🍜◖蕃茄牛筋丸麵◗ $78

🐖◖古早味厚切排骨便當◗ $68

🐂◖紅燒三寶湯◗ $80
有牛筋、牛腩同牛腱,超大碗超多料!牛三寶煮得軟腍夠入味,食落口滿滿嘅膠質,個底仲有啲油麥菜,吸滿晒紅燒湯,好食!

🍧◖荔液滿白峰◗ +$28
🌼◖桂蜜躺雪山◗ +$28
佢嘅芋圓有荔枝同桂花兩隻味,都好抵食,跟餐加$28就食到!兩款配料基本都差唔多,有仙草底,加上芋圓同雲呢拿雪糕。荔枝嗰隻味放上荔枝味爆爆珠,另一個口味就喺仙草上面淋上桂花蜜,個人比較鍾意桂花口味,味道清香而且整體冇咁甜,香氣更加有層次!

🍵◖泡沫紅茶◗ +$8
跟餐嘅嘢飲真係好抵,茶味都幾濃郁,帶有微微嘅澀味。

🌟Encore指數:8.6/10
2023-12-10 19 浏览
鍾意食台灣嘢但好耐都冇飛台灣只可以喺香港食住先止下口癮————————-牛筋牛腱牛肉麵牛肉非常腍唔會食到黐晒牙個湯底非常濃味加咗麻辣真係比較辣 食唔到辣嘅朋友要留意啦欣賞呢間仲有油麥菜朔晒啲湯特別正鍾意食豆腐同鴨血嘅我亦都追加咗份小食如果份量再大啲就好啦另一半叫咗個滷肉飯有菜有雞蛋同台式腸做配搭成件事又豐富又好食小食牛腱本身以為會好林點知口感係煙靭爽口呢種口感又幾好食喎油麥菜都加咗滷肉健康下都係一件好事最後仲叫咗我最愛嘅芋圓甜品唔算好甜芋圓亦都好煙靭加埋雪糕正呀最後飲埋個薑茶完美嘅一餐
鍾意食台灣嘢

最後仲叫咗我最愛嘅芋圓甜品
唔算好甜芋圓亦都好煙靭
加埋雪糕正呀

最後飲埋個薑茶完美嘅一餐
開始思鄉了 突然間好想食台灣牛肉麵,係炮台山天后附近有一間台灣料理,叫六両三,今次就試吓佢先環境唔錯,坐得舒服,佢地係用qr code 落單,選擇都多(連台灣乾拌麵, 便當都有)叫咗招牌紅燒牛肉麵(半肉半筋) 套餐,抵食好多,佢可以比你揀湯底紅燒或麻辣及濃度,麵底多少,可以+$8試個百頁豆腐,+$10凍白桃烏龍,另外仲叫咗炸澎湖花枝丸 佢嘅牛肉麵大大碗,牛肉同牛筋好淋,湯底好濃,佢嘅湯底係標明沒有加上味精同埋有藥膳嘅味道(對女人嚟講好補身),麵底好彈牙,餐廳都有貼出食牛肉麵嘅吃法,呢個好好,好貼心,正 百頁豆腐,係鹵水豆腐加上台灣嘅甜酸醬,好好味~~ 炸澎湖花枝丸係我嘅最愛,花枝丸大大粒,佢可以揀辣味,佢係用新鮮墨魚丸,有大大舊墨魚丸肉係入面,好彈牙,加上辣嘅椒鹽味,成個花枝丸即刻提昇咗,一口氣連食幾粒 白桃烏龍(無糖),佢係用密封嘅飲品包裝,乾淨衛生,有白桃味,好特別,烏龍茶茶味濃度適中,睇得出餐廳係用心經營及將最好嘅食物比顧客,抵讚

百頁豆腐,係鹵水豆腐加上台灣嘅甜酸醬,好好味~~

2023-12-06
2023-12-05 50 浏览
餐廳有多款台灣鐵路便當、炸物、滷盤、涼菜小食,台式乾拌麵、紅燒湯麵、飯類;飲品有各款台式飲料、手調飲品、果汁特調、冷泡茶等。甜不辣:炸得乾身,不油膩,口感煙韌。鹽酥雞:炸到金黃色,雞肉外脆內嫩。炸墨汁墨魚扒便當:墨魚扒好厚身,口感香脆彈牙,配菜有滷水蛋、紅腸、蔬菜、醃蘿蔔、芽菜,加上餐廳自家製拌飯醬汁,撈飯一流。牛肉麵:選用台灣粗麵,麵質份外爽口;牛肉筋肉分明,腍滑入味;湯底用大量牛大骨熬製,帶濃郁肉香,仲可自選濃度;配料有少許蔬菜、蔥花。甜品~荔液滿白峰+桂蜜躺雪山:兩款配料除左紅豆同荔枝球之外,仲有芋圓、仙草、香草冰淇淋,芋圓有3種色,包括紫薯圓、蕃薯圓和包心芋圓,全部都Q彈有咬口,一碗有齊5款食材,實在太豐富。總結,食物質素高,價錢合理,值得再回訪。

甜不辣:炸得乾身,不油膩,口感煙韌。

鹽酥雞:炸到金黃色,雞肉外脆內嫩。

總結,食物質素高,價錢合理,值得再回訪。
  • 牛肉麵
  • 炸墨汁墨魚扒便當
  • 鹽酥雞
  • 甜不辣
2023-12-04 11 浏览
台灣嘢不嬲都唔係好貴但我冇諗過平到咁🤫🤫可能係因為咁,所以都幾多人食我叫咗一個蕃茄紅燒豬頸肉麵 🍅🍅個蕃茄湯底好正🤤真係好濃郁嘅蕃茄味👍🏻我揀咗幼面面質唔錯,唔會太腍或者太硬而豬頸肉佢係另上份量都幾多加$10就有多一碟仔嘅台灣香腸雖然台灣腸份量唔係好多勝在過吓口癮😋台灣腸幾時都咁好食食親台灣嘢都會好想叫🥳烏龍茶都係跟餐嘅烏龍茶係有一個茶包喺入面跟餐嘅算係咁啦,冇得太多要求有無糖嘅選擇已經好開心食飯點少得菜所以我都叫咗一碟滷肉燙青菜啲菜都算翠綠冇燶邊份量十分對得住價錢個餐再加多$28就有甜品都唔知幾耐冇見過$28嘅甜品🥳我就揀咗桂蜜躺雪山桂花蜜好香😚連埋紅豆一齊食,都幾好味入面仲有雲呢拿雪糕同埋芋圓唔好講笑,真係飽到嘔食完呢餐我真係捧住個肚走🤰🏻買單先$150仲唔係抗通脹😆😆😆
台灣嘢不嬲都唔係好貴
但我冇諗過平到咁🤫🤫
可能係因為咁,所以都幾多人食

我叫咗一個蕃茄紅燒豬頸肉麵 🍅🍅
個蕃茄湯底好正🤤
真係好濃郁嘅蕃茄味👍🏻

我揀咗幼面
面質唔錯,唔會太腍或者太硬

而豬頸肉佢係另上

台灣腸幾時都咁好食
食親台灣嘢都會好想叫🥳

烏龍茶都係跟餐嘅
烏龍茶係有一個茶包喺入面
跟餐嘅算係咁啦,冇得太多要求
有無糖嘅選擇已經好開心

個餐再加多$28就有甜品
都唔知幾耐冇見過$28嘅甜品🥳
我就揀咗桂蜜躺雪山
桂花蜜好香😚
連埋紅豆一齊食,都幾好味
入面仲有雲呢拿雪糕同埋芋圓
唔好講笑,真係飽到嘔

食完呢餐我真係捧住個肚走🤰🏻
買單先$150
仲唔係抗通脹😆😆😆

2023-11-27 15 浏览
半筋半肉麵紅燒湯底有淡淡藥材味,叫咗濃啲啱哂重口味人士。追加溏心蛋仲正,隻蛋比拉麵店都唔會輸,入味而且咬開蛋黃仲半生熟,必加!牛筋煲到好軟,夠哂膠質,牛肉見到係有肥膏位,一啲都唔柴。牛肋條麵麻辣湯底加咗$5,味道比紅燒再香啲,小小麻,小小辣。牛肋條牛味係三款最濃同吸汁。滷甜不辣配上酸酸甜甜嘅汁,食落夠哂開胃百頁豆腐表面係深啡色,滷水味勁濃,甜甜咸咸好推麻辣鴨血豆腐比較辣,感覺比麻辣湯仲辣。另,有加上芫荽,介意人士要注意‼️台灣香腸外皮脆薄,配上蒜片正!黑糖珍珠奶茶,紅豆珍珠奶茶配料好足,珍珠彈牙,唔算甜,較推珍珠!荔液滿白峰桂滿躺雪山兩者嘅分別係個汁,前者係配上荔枝汁,酸酸甜甜,加埋荔枝爆珠,整體比較涼爽。後者係桂花蜜配紅豆,比較甜,螞蟻人專屬。
半筋半肉麵

牛肋條麵

滷甜不辣
配上酸酸甜甜嘅汁,食落夠哂開胃

百頁豆腐
表面係深啡色,滷水味勁濃,甜甜咸咸好推

台灣香腸
外皮脆薄,配上蒜片正!

黑糖珍珠奶茶,紅豆珍珠奶茶
配料好足,珍珠彈牙,唔算甜,較推珍珠!

荔液滿白峰
桂滿躺雪山
星期日屋企唔煮飯仲win咗馬仔😆所以我地去咗天后揾野食,屋企人提議不如食台灣野,即刻上OpenRice search到「六両三」,小店樓底高乾淨企理,價錢又抵食,今晚一於就試下佢😋三寶牛肉麵加糖心蛋呢度嘅湯底、麵條可以根據自己嘅口味選擇,一上枱飲啖湯先,味道鹹淡適中,帶有微微嘅辣味,麵質煙煙韌韌有咬口,三寶包括咗牛腱、牛筋同牛肋條,牛腱同牛肋條等得非常軟腍入味,牛根粗身大大條,又滑又腍身,糖心蛋香滑流心,我將佢加入滷肉飯一齊食,蛋黃汁撈飯味道一流👍🏻牛肉麵材料豐富味道香濃,正宗台式味道牛筋牛肋條麵加滷蛋滷蛋夠入味,牛筋同牛肋條一樣做得非常出色,啖啖肉滿滿一大碗,麵入面仲加咗油麥菜,碧綠爽脆,我同屋企人連湯都飲晒😆滷肉飯推介👍🏻可以根據自己嘅喜好選擇飯量同醬汁嘅多少,滷肉嘅份量非常多,半肥瘦但肥而不膩,每啖飯都裹滿滷肉汁,加埋隻糖心蛋味道一流古早味厚切排骨推介👍🏻即叫即炸熱辣辣,外面炸得脆脆地,肉質夠鬆軟,灑上椒鹽粉更加香口惹味麻辣鴨血豆腐台灣香腸嗌牛肉麵就可以以優惠價加配小食,鴨肉滑嘟啫豆腐就吸滿麻辣湯汁,好食👍🏻台灣腸配蒜片零舍香口,蒜味十足小黑糖珍珠奶茶泡沫紅茶飲品亦可以根據自己口

三寶牛肉麵加糖心蛋

牛筋牛肋條麵加滷蛋

滷肉飯

古早味厚切排骨

小黑糖珍珠奶茶
泡沫紅茶
飲品亦可以根據自己口味選擇甜度、冰量,店家非常貼心👍🏻

📍六両三 (鉅利大廈) (天后)
天后水星街9-11號鉅利大廈地舖

人均消費:$100-150
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-11-26 12 浏览
餐廳內有十分精緻的壁畫,裝修也很有氣氛。使用二維碼在手機落單,非常方便。點了一碗蕃茄紅燒炸墨汁墨魚扒台灣粗麵,可以選擇走蔥、少麵、多湯,以及以優惠價追加各款伴菜,例如涼拌小黃瓜、涼拌麻辣牛展頭等等,我就加了糖心蛋。台灣粗麵口感實在,非常飽肚;蕃茄湯底非常清甜,配合台灣粗麵,很能掛湯。炸墨汁墨魚扒坊間少見,香脆可口,用料十足,能夠品嚐到墨魚滋味。糖心蛋非常軟滑,香氣四溢。甜品是桂蜜躺雪山,是桂花蜜仙草紅豆芋圓香草冰淇淋,是個清甜而且清爽的組合,口感也很豐富。飲品是紅豆奶茶,溫的, 三分甜,因為選擇了比較低的甜度,我覺得相對突出了茶香,是個人喜愛的口感。配搭紅豆,感覺比較健康。

餐廳內有十分精緻的壁畫,裝修也很有氣氛。

使用二維碼在手機落單,非常方便。