2018-08-05
今晚旧同事好友聚会, 本来提议去食放题, 但系一大棚人又好似唔系咁适合, 又要倾下计想坐耐少少。 难得约齐人有人提议去食私房菜。 带咗我哋去天后一间中式餐馆, 格局 属于私房菜同酒楼中间。 我哋自己写咗菜单, 主要试下一啲怀旧菜平时好少食。餐馆处于地舖楼底好高, 有点旧式 富豪饭堂的感觉。先来一个"食得好三宝"层架 是特别订造, 可以盛载成围人嘅high tea, 好有睇头。上层是炸虾多士, 多士很松脆, 配合原只大虾, 虾肉弹牙,好美味。中间是鹅肝pizza, 配搭几新颖鹅肝 丰腴幼滑, 配上热辣辣的pizza 饼皮, 效果唔错!鱼腐都做得出色。 外皮差得很脆生, 劲香口里面就系 手打 弹牙嘅 鱼滑。蟹肉竹笙花胶羹, 食得围餐一个汤羹 唔少得。 有为数唔少嘅蟹肉同花胶, 仲有菇丝,足料丰富。这个古早味的锦卤云吞, 非常怀旧唔系好多酒家有提供。 献汁酸酸甜甜, 充满,洋葱,青椒,鱿鱼,猪润,猪杂等。。 云吞皮好酥脆, 入口即溶。片皮鸭+自家制么么皮片皮鸭片起嘅皮 都有数十块, 皮脆肉嫩, 唔算太多肥膏, 包著葱白海鲜酱青瓜条同吃, 味道一流。自家嘅么么皮 用小火炉庆着保暖, 贴身
餐馆处于地舖楼底好高, 有点旧式 富豪饭堂的感觉。
先来一个"食得好三宝"
片皮鸭+自家制么么皮
自家嘅么么皮 用小火炉庆着保暖, 贴身设计。
原条烧牛肋骨配自家秘制酱。
牛肋骨肉已切好一小件, 方便分享, 牛肋骨肉味很浓 , 唔会太溜因为用了香草腌制。
自选菜式--咕噜肉。
咕噜肉有咬口,冇咩肥膏, 个汁酸酸甜甜刚刚好, 镬气够, 水准之作!
瑶柱桂花炒鱼肚
炒得好干身好有蛋香, 因为快炒银芽唔会出水, 饱满多汁, 配合蛋香和鱼肚, 非一般的家常菜。
最后甜品作结尾"雪糕红豆冰", 大家都很惊喜在中式酒楼可以吃到的甜品。 雪糕幼滑香甜, 椰汁香浓, 配合红豆蓉, 消暑美味。
食物质素唔错, 大路得嚟做法有心思。