2020-11-03
天后出名多野食,由街头行到街尾,次次都花多眼乱,唔知食咩好呢!今日M佬就话同我去居酒屋,食吓串烧,感受一吓日本嘅气氛。我哋就嚟到黑木亭居酒屋,餐厅地方唔大,墙身大大幅嘅壁画,加埋唔同嘅小摆设,都有几分大和风㗎。蟹将军薯仔沙律薯仔沙律有粒又有蓉,所以食落好有口感。加上有丝丝蟹肉同蟹籽,锦上添花,好有层次。广岛蚝广岛蚝串烧都系第一次食,烧嘅时间控制得好好,非常鲜甜。免治鸡肉棒免治鸡肉加鸡软骨嘅配搭,口感好丰富。酱汁当然系蛋黄汁配豉油,同免治鸡肉棒好match。白鳝鳝肉烧到块皮脆卜卜,鱼肉无骨,无腥涩,正。鸳鸯翠玉瓜翠玉瓜就咁烧就食过,但呢度加上蒜蓉同明太子再烧,好特别有心思,有惊喜!烧鸡翼鸡翼腌得入味,烧到个皮够干脆,keep到肉汁,好juicy。厚烧牛舌牛舌嘅牛味香浓,加少少盐吊味,味道已经够出。京葱鸡肉串 呢个串烧嘅主角就梗系唔系鸡肉啦,因为京葱真系好好味㗎!葱味香浓,味道带甜,配埋鸡肉一齐食就最夹。脆烧豆腐外脆内绵,估唔到豆腐都可以咁好味。明太子酱烧饭团饭团烧到外层脆身,钟意食饭焦就一定要试喇。饭团上面铺满明太子酱,加埋紫菜,好惹味。(记住Like同Share畀朋友)
蟹将军薯仔沙律
广岛蚝
广岛蚝串烧都系第一次食,烧嘅时间控制得好好,非常鲜甜。
免治鸡肉棒
白鳝
鳝肉烧到块皮脆卜卜,鱼肉无骨,无腥涩,正。
鸳鸯翠玉瓜
烧鸡翼
厚烧牛舌
牛舌嘅牛味香浓,加少少盐吊味,味道已经够出。
京葱鸡肉串
脆烧豆腐
外脆内绵,估唔到豆腐都可以咁好味。
明太子酱烧饭团
(记住Like同Share畀朋友)