今次经朋友介绍去左天后最新开嘅omakase/teppanyaki - 延 乃同一集团 继(荔枝角)崟(元朗)之后嘅另一分店,餐厅有做厨师发办同铁板烧🔥.今次试左Omakase($1880+1)有前菜,北海道毛蟹,刺身9种,一品料理季节海鲜,寿司6贯,云丹丼,汤品加水果🍈先将结论摆在前:整体食物都ok 食材新鲜,但整体而言惊喜不大,然而部分料理都几出色嘅 以下挑选几款嚟讲🙊:刺身方面个人觉得呢款最出色,平时螺片食得多,好多时候都系咁点哂豉油芥末嚟食,但呢几片系非常新鲜,师傅只落少量岩盐,加少量芥末,已经带出其鲜味,鲜甜爽滑弹牙而且一啲都唔腥👍🏻.季节海鲜方面餐厅选了这款,系需要由铁板烧个边安排,所以都要等一阵😮(无左一气呵成之感但刚好可以俾个胃抖一抖😅)甘鲷之命源自于其甘美之味,而将鱼鳞烧至竖直以至入口香脆亦系好考功夫,可惜未能现场睇到铁板烧师傅烹调,配以酱汁亦非常特别 - 枝豆薯蓉,入口奶油但又唔会过腻,配以清甜嘅甘鲷肉质非常夹👍🏻.寿司我认为呢款最出色,大拖罗平时如果就咁食通常都会带筋,师傅于是巧妙地烧一烧,令到筋融化,再加上少少芝麻吊味,入口即溶🥰.本身就系为左试呢个而叫呢个餐,

今次试左Omakase[延]($1880+1)有前菜,北海道毛蟹,刺身9种,一品料理季节海鲜,寿司6贯,云丹丼,汤品加水果🍈

[北海道海螺]刺身方面个人觉得呢款最出色,平时螺片食得多,好多时候都系咁点哂豉油芥末嚟食,但呢几片系非常新鲜,师傅只落少量岩盐,加少量芥末,已经带出其鲜味,鲜甜爽滑弹牙而且一啲都唔腥👍🏻

[甘鲷立鳞烧]季节海鲜方面餐厅选了这款,系需要由铁板烧个边安排,所以都要等一阵😮(无左一气呵成之感但刚好可以俾个胃抖一抖😅)甘鲷之命源自于其甘美之味,而将鱼鳞烧至竖直以至入口香脆亦系好考功夫,可惜未能现场睇到铁板烧师傅烹调,配以酱汁亦非常特别 - 枝豆薯蓉,入口奶油但又唔会过腻,配以清甜嘅甘鲷肉质非常夹👍🏻

[火炙大拖罗]寿司我认为呢款最出色,大拖罗平时如果就咁食通常都会带筋,师傅于是巧妙地烧一烧,令到筋融化,再加上少少芝麻吊味,入口即溶🥰

[云丹丼]本身就系为左试呢个而叫呢个餐,上来时的确好吸引,成碗嘅海胆,三文鱼籽,加少量鱼子酱同金箔使卖相更吸引😎但个人感觉后两者,特别系鱼子酱食起上嚟已经被海胆,三文鱼籽盖过本身嘅味道,可能对此期望太大 但食落唔算十分惊喜🧐

Any肥 整体嘅体验都唔错,店员服务周到,主动加茶同加酒,师傅都乐于与食客互动👍🏻