2019-05-26
返工咁辛苦,放工梗系要对自己好啲于是系朋友介绍之下,来了中环一间主打天妇罗Omakase嘅餐厅<泷>餐厅装修好有格调,我地被安排坐系bar枱,开放式嘅厨房可以近距离欣赏师傅嘅刀工,仲可以更加了解食材嘅产地同配搭Menu只有三款选择,分别为 “天 ,泷 ,极”,价钱由$880至$1480不等,我地就拣左中价嘅“泷”同最贵嘅“极”,两个set同样有先付,前菜,汤,刺身,天妇罗,合肴,食事同甜品,分别在于主菜,一款系烧物,另一款系日本牛肉先付: “蟹肉蒸蛋”,用左松叶蟹同竹叶蟹两款蟹肉制作而成,蟹肉份量十足,食落真系啖啖蟹肉,口感好丰富,加上面头好香姜汁味嘅姜汁泡沫,带出蟹肉嘅鲜味,令味道更有层次😊前菜: “山芋紫菜,萤光鱿鱼,蟹膏豆腐,蕃薯”,卖相非常精致,最喜欢蟹膏豆腐,蟹膏味香浓,配上面头嘅高汤啫喱,味道好夹😊汤: “小贝柱清汤”,个汤清甜得黎带点鲜味,里面还有三粒小贝柱刺身: “石鲷,深海池鱼,拖罗”,每款都好新鲜,由其喜欢油脂分布最高嘅拖罗,有入口即溶嘅感觉😊天妇罗: “虾,目光鱼,立鱼白子,日本大蚬”,炸浆很薄唔油,天妇罗虾肉质弹牙,配上咖哩盐同吃,味道非常夹,而
天妇罗: “虾,目光鱼,立鱼白子,日本大蚬”,炸浆很薄唔油,天妇罗虾肉质弹牙,配上咖哩盐同吃,味道非常夹,而虾头就脆卜卜,配上柠檬汁,非当清新😊目光鱼好嫩滑,点少少盐就已经很鲜味😊第一次食立鱼白子,觉得很有惊喜,感觉有点像吃蚝仔,淋淋地得黎又有鲜味😊日本大蚬竟然连壳连肉一齐炸,真的非常特别
合肴: “竹笋昆布”,来自日本京都嘅竹笋,味道好清新,而且好爽口
日本牛肉: “慢煮牛肩,炭烧西冷”两款同样来自日本嘅熊本牛,薄身嘅系牛肩,用慢煮嘅方式烹调,肉质软腍。厚烧嘅系炭烧西冷,油脂比较重,带点咬口,配上少许海盐,令牛味更为突出😊
食事: “梅味素面配紫苏叶天妇罗”,紫苏叶天妇罗又薄又脆,配上酸酸的梅冰同吃,味道非常清新。梅味嘅汤底配上素面,既健康又醒胃
甜品: “鹿儿岛安纳芋”一小时前师傅已把甜薯原条连皮拎去炸,然后再切件,外面层皮好香脆,里面嘅甜薯好香甜,配上日本白兰地,然后再点上砂糖,味道更有层次,带少少酒香,非常好吃😋
而另一款甜品 “水玄饼”卖相很美,内里有美美的樱花,配上黄豆粉和冲绳嘅黑糖酱,甜而不腻
整体来说,这餐omakase颇有惊喜,看得出餐厅嘅用心,每道菜都各有特式