2019-12-17
依家天气终于冻返少少,终于到咗啱食边炉嘅季节约埋好耐冇见嘅旧同学烚下烚下聚旧松茸八宝鸡汤底 $268呢个新出嘅汤底用咗松茸呢个好珍贵嘅食材,初头叫呢个汤嘅时候我地都唔为意原来系好有营养嘅,上网睇过先知原来佢含丰富维他命C同埋维他命B1&B2,喺日本更加有「菇中之王」之称总括黎讲呢个汤药材味浓,几足料,带有少少芹菜味招牌手切牛颈脊 (例) $238牛颈脊有惊喜,份量多,食落又比较厚身,唔会好韧梅菜猪肉饺 $78一碟有四只,size都系好大嘅虽然个饺子皮比较厚身啲,但系放咗落汤之后成个饺子嘅咬口就会淋身,所以唔觉个皮好厚梅菜猪肉都好多,馅料好丰富象拔蚌丸 (半) $42象拔蚌刺身就食得多,象拔蚌丸你又有冇试过呢创新手打丸,墨鱼丸入面加入象拔蚌粒,口感弹牙又爽脆脆骨腩 (半) $49我地一开始唔太知道要放喺汤里面几耐,第一次整嘅时候唔小心整过熟,肉质变到好韧好彩第二次发现其实放落去2-3分钟就已经可以,唔洗太耐,反而个肉质仲会滑啲呢一个真系名副其实嘅「脆骨腩」,因为相对上呢块鱼都比较多骨,变咗食落嘅时候要小心啲呢间餐厅环境装修唔错,坐得几舒服,服务都唔错,会愿意细心同你讲解下唔同嘅汤底会有啲
约埋好耐冇见嘅旧同学烚下烚下聚旧
松茸八宝鸡汤底 $268
总括黎讲呢个汤药材味浓,几足料,带有少少芹菜味
招牌手切牛颈脊 (例) $238
牛颈脊有惊喜,份量多,食落又比较厚身,唔会好韧
梅菜猪肉饺 $78
一碟有四只,size都系好大嘅
梅菜猪肉都好多,馅料好丰富
象拔蚌丸 (半) $42
象拔蚌刺身就食得多,象拔蚌丸你又有冇试过呢
创新手打丸,墨鱼丸入面加入象拔蚌粒,口感弹牙又爽脆
脆骨腩 (半) $49
呢间餐厅环境装修唔错,坐得几舒服,服务都唔错,会愿意细心同你讲解下唔同嘅汤底会有啲咩特别
个人觉得如果第一次黎呢间餐厅打边炉,又想有啲新意思,主打健康嘅「松茸八宝鸡汤底」真系不妨一试!