2016-07-19
我同妈常系报章经常见老板明哥爱心派饭,特别远道而黎以消费支持,是日天时暑热达32度,店内只有较弱o既冷气开放,另开左多部风扇,虽未至于汗流夹背开餐,真系几辛苦系咁热o既环境咬住啖饭 。我同妈都明白呢间系爱心饭堂,我地唔会受炎热天气同店内冇装修o既环境影响我地黎支持明哥o既热诚 。我地一坐低,好快有个阿姐黎招呼我地,仲话坐近门口较热,因近蒸炉,建议我地坐入啲会凉啲,如此烧腊店侍应竟然会有咁好嘅服务 。后黎先见到原来明哥都系坐左系隔几张枱同食客一齐开餐。此店选择繁多,除左一般烧味外,仲有蒸饭、点心、三𩠌饭,甚至唔同种类o既即炒饭面 ,而即炒饭面包例汤、咖啡或茶。我妈拣左班腩炒面 (食晏1点咁快冇晒河粉了) $35同例汤,,以呢个价钱包埋例汤,份量都唔少 ,班腩虽炸过但唔脆,炒面油左少少 。反而大热天时,呢个消暑黄瓜例汤真大派用场 ,黄瓜肉有好多件, 汤饮落啖啖清凉冇油 好消暑气 ,仲中和左咁油o既面。我自己就拣左蒸排骨饭附时菜,仲有二款点心包括: 蒸猪肉烧卖同蒸鱼翅饺。蒸排骨调味尚算入味,蒸饭较湿且软,反而时菜好味,虽系清炒,唔会太油,惟已经放凉左了。点心真系好一般,以14
后黎先见到原来明哥都系坐左系隔几张枱同食客一齐开餐。
蒸猪肉烧卖食落好似蒸左好耐好粉,猪肉唔新鲜。
蒸鱼翅饺我当然唔会期望有鱼翅系饺入面,有少少粉丝,有啲爽口。
下次我同妈会移师去北河同行再支持下明哥。