2016-11-27 859 浏览
同左旧同事去左西湾河潮福食蒸海鲜锅,天气刚刚冻起来!!也令今次蒸海鲜更有睇头!食完一定暖粒粒喔。 潮福原来都有有小菜食wo~~但今晚食左蒸海鲜先啦!下次再约食小菜。去到先知原来有套餐食!更加抵食啦。仲可以任饮任加某d item~例如牛肉片,丸类,菜类。所以我地都无虑即决简左食套餐。 餐跟左个炖汤!我就选择左老黄瓜炖唐排!成盅上~没有味精!饮落好滋润。令到胃部得到窝心体贴既感觉。贝壳盛盆~有花嫘,钻可蚬,花甲,白蚬。全部都好新鲜,一d沙都无!肉质肥大而鲜甜,唔使加任何汁酱鲜食出原味!超爽。 生猛大元贝~果然系大元贝!!不单单大咁简单而且仲好厚身!蒸完既大元贝~柔软多汁天甘香!底下既粉丝吸受了鲜味!粉丝蒸到湿湿润润!好味呢。 美国桶蚝,美国蚝出名大只~蒸完之后都无乜点缩水!蚝既内层坚甘香重蚝香!韵味留在口腔中持久不散。非常得喔! 大连鲍鱼~较为细只左少少!可能我贪心了。。。hehe!! 但系好烟韧~加左d虫草菇,葱,姜片!食落另有一番风味~都系新鲜货色。手切牛肉片~细细块!轻轻蒸一蒸转色就食得,感觉油脂丰富!肉质充满弹性!入口牛香阵阵。配埋d葱花卷住食!人生一大乐事。 仲有个马拉糕一定要睇

潮福原来都有有小菜食wo~~但今晚食左蒸海鲜先啦
!下次再约食小菜。去到先知原来有套餐食!更加抵食啦
 大连鲍鱼~较为细只左少少!可能我贪心了
 仲有个马拉糕一定要睇一睇~蒸完好香,甘甘甜甜。入口好软熟。海绵一样呢。
 食到饱一饱仲有个粥~刚才d海鲜精华已渗透哂落呢锅粥到啦!!锅粥滚到好绵密!够哂味呢