2021-12-21
天气突然冻咗好多,加上毛毛雨🌧即时走去打个边炉暖暖身🫕。呢间山林道嘅火锅店@givemefivebuddy开咗冇几耐,主打海鲜同手切牛肉。坐底后第一时间自己混酱,配料都选择唔少,我哋加咗花生酱、蒜蓉🧄、炸蒜粒同香葱同芫荽🌿劲惹味😆。.📍鸳鸯锅($128)清汤同沙嗲汤底各半🍲,沙嗲汤香浓惹味,一啲都唔辣。落咗好多花生粒🥜,超香超好食😍。清汤落咗娃娃菜、粟米、豆腐同马蹄,一啲都唔寡。.📍新鲜手切牛肉(小) ( $298 )牛肉拣咗细份量但系都切满一碟,应该够2-3个女仔食。虽然价钱唔平,但食落肉质真系唔错,唔会嚡口又有口感,有肉味又唔会好肥,同一般肥牛完全冇得比。.📍四宝丸($128 )4款丸包括虾丸、墨鱼丸、猪肉丸同鲮鱼球,全部口感都好弹牙但系味道就唔特别。.📍四宝饺( $108 )有齐云吞、水饺、韭菜饺同鱼皮饺。每款味道都唔错,个皮又薄又滑,中间馅料够多❤️,当中韭菜饺食落最香口。.📍蔬菜拼盘( $78 )呢个拼盘切到成个花篮一样💚,卖相好有心思。有齐生菜、油麦菜、白菜仔、菜心、西洋菜同娃娃菜,啲菜新鲜冇渣唔错。.📍金菇菜( $48 )📍日本蟹柳( $68 ).📍竹蔗茅根水( $48 )
📍鸳鸯锅($128)
📍新鲜手切牛肉(小) ( $298 )
📍四宝丸($128 )
📍四宝饺( $108 )
📍蔬菜拼盘( $78 )
📍金菇菜( $48 )
📍日本蟹柳( $68 )
📍竹蔗茅根水( $48 )
打边炉点都要饮返啲嘢,竹蔗茅根水唔会太甜又够滋润。
呢间打边炉嘅用料的确系唔错,价钱比较贵但质素都系番到😌。另外佢主打海鲜所以有成个海鲜柜,今日都见到好多人食佢嘅龙虾🦞。