2014-08-27 2260 浏览
近呢几年,喜爱上了食鸡煲,仲愈食愈辣,虽然天气系热到黐线,不过一谂起鸡煲嘅香辣又会好想食咖啦。鸡煲用一个黑色的铁锅,铁锅传热快,热辣辣鸡煲出到黎,热辣辣好香,鸡煲的确最香,啲香味真系附近嘅台都闻到,我地点左大辣,黎到嘅时候,香气逼人,啲青椒﹑大红椒同洋葱等散发出浓烈澎湃的香味。吃一口鸡,D鸡已经入晒味,鸡肉的确超滑,鸡件在厨房里先炒过,鸡咸味刚刚好,鸡煲酱汁底好有回味感觉而且够浓,味道调较得不错,有点麻有点甜,而且酱汁渗入鸡里面,食物质素同埋价$都合理,食得好开心。鸡煲最好系食完可以加加水 变火锅嘛!每次加水逐渐加少少,如果唔系汤底会太淡,我地仲点左娃娃菜添,又便又正,抱住个肚离去