2020-10-20
呢排天气开始转凉🌡⬇️,早晚已经要著返件外套,所以黎食煲仔饭🍲就啱晒啦~食完包保暖笠笠🥰呢日日头去左慈山寺参观,落返黎啱啱好晚餐时间,就黎大埔几出名嘅陈汉记试下煲仔饭😋六点左右黎到已经有差唔多十个人排紧队,排排下有个店员就拎左一叠凳🪑🪑出黎,开黎叫我地坐住等👍🏻真系好好啊!就系咁,全部客人就排排坐等位~之后个店员又出黎,叫我地睇定食咩,帮我地落左单先,咁到时入到去唔洗等咁耐👍🏻可能会有人话咁样系为左我地食客可以快啲食完交台😹不过点样谂各有各睇啦,觉得系为我地好嘅就会开心啲啰😹😹呢度有好多款煲仔饭,真系会花多眼乱架!排骨🐷、腊味、滑鸡🐔、田鸡、鳝等等乜都有👍🏻除咗煲仔饭之外,👆🏻肠粉都系佢哋嘅招牌嘢👍🏻👍🏻👆🏻当然亦有唔同嘅小食🍢,或者系其他普通嘅饭🍛👇🏻👇🏻今次就试左🦐鲜虾肠粉🦐,果然真系好滑👍🏻👍🏻肠粉好软熟,但又唔会一pat pat咁~而啲虾🦐都算几大只,够鲜甜🥰👇🏻仲叫左两个煲仔饭~窝蛋牛肉🐮煲仔饭🍲(左) 牛肉食落几香,而且淋得黎又唔un👍🏻份量都几多下~而窝蛋配埋啲饭捞匀黎食,简直无得弹😆黄鳝滑鸡🐔煲仔饭🍲(右) 黄鳝够新鲜,非常爽口而且啖啖肉👍🏻鸡都好滑😆名符其实嘅滑鸡~而两
除咗煲仔饭之外,👆🏻肠粉都系佢哋嘅招牌嘢👍🏻👍🏻
👆🏻当然亦有唔同嘅小食🍢,或者系其他普通嘅饭🍛👇🏻
👇🏻仲叫左两个煲仔饭~
而两煲饭都煮得好香,有啲啲饭焦,又唔会太㶶,咬落香口👍🏻秋冬天食煲仔饭系最佳之选~