2018-06-18
难得有假期, 一早就同女朋友plan 定今日到湿地公园行下, 再系天水围食好西~所以就黎左呢间千叶鸟~。我地正值午餐高峰时候黎到, 好彩唔驶等岩岩有位, 系单边sofa位。一坐底就见到浓浓旧日本风墙身壁画, 好醒神。因为好肚饿, 所以丧嗌左好多野食。先黎一人一碗刺身饭~特大赤海虾海鲜饭同千叶鸟特选大大粒鱼生饭。成个碗铺满晒刺身, 而只虾比我手掌仲要长一d。师傅无偷懒, 好贴心已将虾肠清洁走。我搣走个尾壳之后就一啖鲸吞成只虾身。哗, 超新鲜, 无得弹~~虾既甜味系我口中回味之际, 我女朋友已经将我另一只虾夹走左。我当然唔执输, 试下佢个大大粒鱼生饭既海胆。海胆入口即溶~~不得了。之后我地叫左个黄金蟹膏鲜带子~呢味我认为系呢间餐厅必食既, 首先带子够大粒够新鲜, 第二呢个combination 系香港比较少有。第三, 性价比高。只系33蚊。唔叫真系执输啦。另外要推介仲有 烧沙白大蚬~新鲜食材往往用比较简单既煮法就好好味。呢个烧蚬就系例子~ 再黎一次我都会叫。鲜味, 甜, 无沙, 大只, 唔贵, you name it~食完劲饱~~~
因为好肚饿, 所以丧嗌左好多野食。
先黎一人一碗刺身饭~
特大赤海虾海鲜饭同千叶鸟特选大大粒鱼生饭。
之后我地叫左个黄金蟹膏鲜带子~
另外要推介仲有 烧沙白大蚬~
新鲜食材往往用比较简单既煮法就好好味。
呢个烧蚬就系例子~ 再黎一次我都会叫。
食完劲饱~~~