2023-11-25
天鸟居酒屋 Tentori Izakaya📍天水围天华路33号T Town North 2楼N212号舖朋友呢日又返晏,入咗嚟天水围揾我食早餐,一般港式嘅早餐我哋都食得唔少,今次就想试吓喺T Town商场入面揾下有无啲特色早餐食,估唔到又真系俾我哋揾到㖞。我哋喺呢间居酒屋嘅门口睇到有早餐嘅餐牌,即使系周末价钱一样咁经济实惠,睇过啲嘢都几啱食,于是我哋就拣咗喺呢度食早餐啦。 💰$32炭烤鸡扒手打乌冬 🍜朋友一向比较钟意食粉面,所以汤面餐我就俾佢揸主意。汤底拣咗鱼介汤,配菜就拣咗炭烤鸡扒,面底就梗系呢度比较出名嘅手打乌冬啦!虽然系早餐,但系佢嘅份量同午餐都差唔多,亦都有昆布做配料。炭烤鸡扒好香炭烧味,鸡扒肉质偏淋;鱼介汤底味道浓香,早餐食呢个够晒醒神!如果唔想拣咁日式嘅配搭,都可以选择米线或者出前一丁呢啲比较港式嘅口味,当然你都可以选择拉面做面底啦。佢有多达八款嘅食材俾你配搭唔同类别嘅面,汤底亦都有两款,有辣有唔辣,任君选择,自由度非常高。 💰$32吉列鸡扒飞碟 🥪呢份吉列鸡扒飞碟真系厚到无朋友,飞碟机压过嘅地方非常香脆,里面夹住生蕃茄、生菜、酸瓜沙律酱、同埋主角吉列鸡扒!炸过嘅烤鸡扒依然
💰$32
炭烤鸡扒手打乌冬 🍜
💰$32
吉列鸡扒飞碟 🥪
呢份吉列鸡扒飞碟真系厚到无朋友,飞碟机压过嘅地方非常香脆,里面夹住生蕃茄、生菜、酸瓜沙律酱、同埋主角吉列鸡扒!炸过嘅烤鸡扒依然鲜嫩多汁,加埋其他口感比较清新嘅食材一齐食,一啲都唔油腻,比一般食普通嘅三文治嚟得丰富。
每个飞碟或三文治餐仲会有椰菜沙律、茄汁焗豆、粟米粒呢啲配菜伴碟,感觉就好似食紧一份all day breakfast (with a twist)!
💰$42
炸猪扒薯条吞拿鱼三文治 🐖🥪🍟
我哋仲叫多咗一份炸猪扒薯条吞拿鱼三文治套餐,呢份三文治相对比较轻盈,两件都涂满吞拿鱼沙律酱,非常啱我嘅口味。炸猪扒有两大块,猪扒炸得金金黄黄,调味唔会过分咸,而且一啲都唔会鞋口,都唔错啊。最好食嘅就系薯条,因为佢系包皮薯条,食到薯仔嘅香味之余仲会比一般嘅薯条更加脆口同干身。呢个餐都同时有茄汁焗豆、椰菜沙律同粟米,真系太丰盛啦,感觉呢个餐会好受小朋友欢迎。
💰$12
手卷 🍙
$6一件嘅手卷真系抵到烂呀,虽然佢咁平咋,但系佢都好多选择,而且食材都好新鲜㗎。我同朋友一人拣咗一款口味,我自己拣咗海鲜沙律,而佢呢就拣咗生芥末八爪鱼。
我拣嘅海鲜沙律里面有好多唔同嘅贝类,口感非常丰富;朋友拣嘅生芥末八爪鱼有少少辛辣,八爪鱼好弹牙,呢个价钱喺出面绝对食唔到!
💰$16
寿司 🍣
寿司仲平, $4一件!虽然款式冇得自订,但我哋都好好彩㖞,食到三文鱼、蟹籽、北寄贝同埋玻璃虾㖞!佢哋嘅手握寿司嚿饭就比较细,鱼生亦都唔会切到好厚,但系胜在食材比较新鲜,所以唔会有腥味,口感亦都好好。
💰$12
厚烧玉子 🍳
我个人几欣赏呢度嘅冻食厚烧玉子,虽然一刻只有三件,但蛋味香浓唔会有过多嘅空气,口感绵密,就好似食紧半熟芝士蛋糕咁。加上佢上菜前会用火枪轻轻烧过玉子表面,入口时会有蛋烧过嘅香味,咁平嘅价钱如果我个胃有多啲位,一定会叫多几份嚟食!
💰$8
热饮 🍵
我同朋友各自加咗$8配一杯热饮,佢间中姜茶,我拣咗金橘柠檬百香果蜜。朋友嘅姜茶喺而家咁冻嘅天气下饮非常暖胃,仲有驱寒嘅作用。而我拣嘅金橘柠檬百香果物呢就有一个小茶袋装住嘅,里面见到有金橘、柠檬、百香果等等嘅材料,浸泡出嚟嘅饮品唔会死甜,干燥天气饮有润喉嘅效果。最重要嘅系呢度嘅饮品系有得无限添饮㗎,真系非常抵呀!
总括嚟讲今餐真系性价比非常高呀,$150内就可以食到我哋饱到午餐都唔洗食,而且又可以试下港式早餐以外多元化嘅选择,下次过嚟再试吓其他唔同嘅早餐先!