2015-11-17 782 浏览
是日收工,又约左朋友系元朗食饭,原本其实无乜胃口又无乜意见,朋友就提议左去呢间系区内都有一段时间既餐厅开饭。话就话开左好耐,其实我都系第一次试呢间餐厅,原本以为系一间普通西餐,估唔到都比到惊喜无胃口既我。舖面唔算大,心谂无乜特别,餐厅老板(应该系)见我同朋友望左个MENU一阵都无决定,就望动过黎仲绍下啦。餐厅主打除左西餐之外,仲有几款石锅饭,系介绍底下,我地就ORDER左一个韩酱牛粒石锅饭同一个羊仔扒烧猪肋既双拼,再加左两碗老板话系招牌必试GE龙虾汤。平时出去普通西餐既龙虾汤大都系开粉去煲出黎,其实就无乜味道可言,但呢间餐厅既龙虾汤就不愧系招牌,饮得出真系用龙虾壳去煮出果只味,果种浓郁系开粉绝对做唔到,汤料亦都好足,有青口、墨鱼仔、带子、虾等等,我同朋友饮到一滴都唔剩,胃口番哂黎,仲要唔漏又唔滞,正!至于个双拼就唔算太大惊喜,可能我比较钟意羊有膻味,但双拼果块膻味较淡,适合唔喜欢膻味的人,烧猪肋就唔错,个酱好惹味,都可以一试!去到个韩酱牛粒石锅饭,绝对要比个赞!老板话特别用有少少辣度既韩酱去做个牛粒既酱汁,食落去惹味闻落去又好香,捞匀D饭同饭焦一齐食味道一流,另外个牛粒老板话系用USA

龙虾汤

去到个韩酱牛粒石锅饭,绝对要比个赞!老板话特别用有少少辣度既韩酱去做个牛粒既酱汁,食落去惹味闻落去又好香,捞匀D饭同饭焦一齐食味道一流,另外个牛粒老板话系用USA PRIME BEEF,就算切左细粒做石锅饭都唔会柴皮干身,呢个可以例为必食之选!
最后,老板话餐厅坚持出品唔落味精,食完唔会口渴,好味又健康!

后记:两日后由另一个住元朗区GE朋友口中得知,原来呢间餐厅既烧黑毛猪扒都好好味,有机会一定要再试!
龙虾汤