1天前
今日约咗朋友喺太古城,谂住饮茶或者食中菜,所以拣咗呢一间上海菜中菜厅,见啲评论都唔错,仲曾经系米芝莲,咁就试吓呢间啦!由于系中午关系,呢度有提供午市套餐,价钱嚟讲百几蚊,喺太古城我觉得都算几合理!不过见到啲评论咁好,一场嚟到就试吓佢啲上海菜,今次嗌咗几个小菜,分别系一啲前菜,包括麻辣牛肚、素鹅、黑叉烧,仲叫咗小笼包,同蟹粉面!热甜品就嗌咗一个绿豆糕!同朋友倾咗一阵,之前菜首先嚟到!首先讲吓个麻辣牛肚,整体都唔错,用金钱肚比较挂汁,配埋啲麻辣酱汁,都几开胃!而且份量都唔少!之后就系黑叉烧,有别于广东嘅叉烧嘅做法,叉烧比较硬身,但系佢用薄切嘅方法,感觉上有少少烟熏嘅味道,几得意!不过我当然钟意食传统嘅广东叉烧多啲🤪!跟住不得不赞就系素鹅,呢个真系几好食,系我食过咁耐以来嘅数我嘅第一位!佢系脆脆地,热辣辣!下次一定要再encore呢个!之后就到小笼包,见到佢系招牌菜,个小笼包皮好薄,而且里面啲肉汁都好丰富,配埋醋真系冇得顶!另外个蟹粉面终于到咗,反而冇乜特别惊喜!正正常常!下次可以留quota食第二样嘢!本来唔谂住食甜品,但系个部长强烈介绍,呢个绿豆糕系好似食雪糕蛋糕咁,比较硬身,而且有啲c
同朋友倾咗一阵,之前菜首先嚟到!首先讲吓个麻辣牛肚,整体都唔错,用金钱肚比较挂汁,配埋啲麻辣酱汁,都几开胃!而且份量都唔少!之后就系黑叉烧,有别于广东嘅叉烧嘅做法,叉烧比较硬身,但系佢用薄切嘅方法,感觉上有少少烟熏嘅味道,几得意!不过我当然钟意食传统嘅广东叉烧多啲🤪!跟住不得不赞就系素鹅,呢个真系几好食,系我食过咁耐以来嘅数我嘅第一位!佢系脆脆地,热辣辣!下次一定要再encore呢个!之后就到小笼包,见到佢系招牌菜,个小笼包皮好薄,而且里面啲肉汁都好丰富,配埋醋真系冇得顶!另外个蟹粉面终于到咗,反而冇乜特别惊喜!正正常常!下次可以留quota食第二样嘢!本来唔谂住食甜品,但系个部长强烈介绍,呢个绿豆糕系好似食雪糕蛋糕咁,比较硬身,而且有啲cream,最紧要唔甜,印象都几好!整体嚟讲,间餐厅嘅手势都唔错,下次经过太古城真系可以再嚟试吓!