2023-06-05
星期日下午,喺大围踩单车入大埔,顺便揾揾附近有咩嘢食😆见到附近有间车仔面,对汤粉爱好者来讲,作为下午茶医肚一流。Btw下午茶时段3:00-6:00pm,食面送饮品/豆浆。开头叫咗杯冻柠茶走甜,饮完发现极苦涩,茶底好奇怪。经店员介绍后,转饮普通柠茶,问题即刻解决咗,好彩正常版都唔会过甜。三𩠌米线 $45(秘「鲁」腩仔肉、酱烧猪颈肉、酥炸虾卷)食完觉得冇想像中出色🥹不过汤底以车仔面黎讲都唔错嘅,拣咗腩汁加咖喱汁,味浓得嚟带少少辣👍🏻腩肉有三分二都系肥,唔推介😅猪颈肉亦较普通,可以唔使试。虾卷冇乜酥炸感,食落较粉,唔特别。米线煮得好淋身,钟唔钟意就见仁见智。三𩠌粗面 $45(藤椒煲老藕、麻甩辣鱿鱼、万年卤大肠)另一碗点咗麻辣中小辣,汤底只有麻辣味,冇乜内涵。粗面唔太搭,面质一般。但系啲配𩠌反而有惊喜,煲老藕十分麻,系出面食唔到。大肠清理得干净,而且算入味。鱿鱼正正常常,唔差。
三𩠌米线 $45(秘「鲁」腩仔肉、酱烧猪颈肉、酥炸虾卷)
三𩠌粗面 $45(藤椒煲老藕、麻甩辣鱿鱼、万年卤大肠)