中午约咗朋友喺太子食饭,有唔少餐厅座落于花园街,我哋拣咗「赏岛咖啡屋」试吓,因为望落餐牌好似都几啱食😉。呢间Cafe装修朴实,绿色嘅门面带点小清新嘅感觉🌿,而室内环境都唔错,简简单单几舒服。同时,店员亦几有礼貌。我哋只系嗌咗两份午餐🍽,但摆埋一齐已经非常缤纷,份量激多,所以价钱稍高都可以接受。全日早餐All Day Breakfast($148),🍳早餐内容好丰富,包括烟三文鱼、🥓烟肉、温泉蛋、车厘茄、大啡菇、🥑牛油果、沙律菜同埋牛角包🥐。每一样食材都有处理过,烟三文鱼半熟更显咸香。成份早餐食晒真系饱到一个点!芝士烤鸡墨西哥饼($98),🇲🇽🌯墨西哥烤饼一客有四件,每件都系加大码。烤饼饼皮软熟,中间嘅馅料层几厚,充满拉丝芝士🧀同鸡肉🐔,味道仲辣辣哋,相当惹味。午餐跟配沙律或精选餐汤,🥗Cafe嘅大部份菜式都配有沙律,所以前菜可以唔使嗌。沙律菜新鲜,配以黑醋汁几开胃,仲加咗脆面包同无花果搭伴。是日餐汤系蘑菇忌廉汤🍄,估唔到汤品几浓郁。佢用上大量鲜蘑菇打制,每啖都饮得出打溶咗嘅菇肉,而且又够晒热辣辣,正啊。热水果茶Fruit Tea($45),水果茶用透明茶具装住,用小茶杯饮可以慢慢叹。🍋
全日早餐
芝士烤鸡墨西哥饼
沙律菜
蘑菇忌廉汤
热水果茶
热水果茶Fruit Tea($45),水果茶用透明茶具装住,用小茶杯饮可以慢慢叹。🍋果茶无落糖,除咗茶包,入面仲放咗柠檬同蓝莓,散发出自然果香。
抹茶拿铁
抹茶拿铁Matcha Latte($45),🍵拿铁牛奶口感顺滑,而抹茶味甘醇,无另加糖。同时,餐厅用上球形冰块,令冰无溶得咁快,唔会整淡杯嘢饮。
红丝绒蛋糕
最后店员仲为我哋送上精美甜品红丝绒蛋糕又靓又好味❤️🤍,海绵蛋糕夹住白朱古力🍫,虽然甜咗少少,但都OK啊。
总括嚟讲,餐点大大份系小店嘅一大卖点,有别于港女都食唔饱嘅打卡店🙈,再者食物味道亦不俗。不过价格始终比较进取,餐厅可以再睇睇吧。
全日早餐
芝士烤鸡墨西哥饼