2023-10-15
呢次去左太子同朋友聚下,朋友钟意食中菜就拣左呢间容记小菜馆,我地叫左几个必试既招牌, 容记第一咀同拔丝凤梨咕噜肉, 仲加左个set原条虎班三宝,包一条清蒸原条沙巴虎班,豉油皇大海虾同例牌蜜汁叉烧。 容记第一咀($98)这道菜用鲜嫩的墨鱼咀炸至金黄酥脆,外层酥脆,墨鱼咀爽嫩多汁,搭配喼汁真系令人回味无穷😝😝 虎班三宝set ($368)清蒸原条沙巴虎班:原条沙巴虎班,用清蒸方式烹调,鱼系即叫即蒸,鱼肉鲜嫩,肉质紧致,加豉油姜葱,用嚟送饭一流呀👍🏻👍🏻👍🏻豉油皇大海虾大虾新鲜弹牙,经过豉油皇炒,每一啖都系满满的海鲜鲜甜,作为开胃菜真系一流呀🤩🤩蜜汁叉烧不得不提嘅系呢间中菜馆嘅烧味,我地叫set 就试左佢个叉烧, 呢个叉烧入口酥软多汁,肉质鲜嫩,加左蜜汁酱料融合后的甜咸风味,真系好耐冇食过咁好食嘅叉烧啦 😝😝😝大推比大家拔丝凤梨咕噜肉($88)呢度拔丝就比较少啦,不过自己就比较钟意佢咕噜肉唔会炸得太厚粉,又真系做到外酥内嫩个口感,最适合一啲想减肥,但又唔系好钟意食炸嘢嘅朋友 。另外我觉得都做得好好,建议大家都黎试一试☺️☺️👍🏻👍🏻
容记第一咀($98)
虎班三宝set ($368)
清蒸原条沙巴虎班:
豉油皇大海虾
蜜汁叉烧
拔丝凤梨咕噜肉($88)