2022-11-17 13 浏览
中午约咗旧同事喺太子食晏🍽,差馆附近有唔少餐厅,而我哋就帮衬咗位于花园街嘅「Cafe Prince Royal」。小店装修几有心思,从门口睇有啲似一间屋仔;而室内嘅楼底好高,店主特意建筑咗个屋顶🏡,几得意。我哋要咗两个午餐同一份甜品,价钱属中等水平。店员服务态度有礼又细心,上菜速度亦都快,抵赞👍。软壳蟹蟹膏忌廉意粉($148/套餐),🦀原只炸软壳蟹铺喺意粉面,相当耀眼。软壳蟹炸至金黄酥脆,而且都几好肉,唔系得层衣。🍝意粉偏粗身,口感弹牙兼挂汁。蟹膏忌廉汁食落唔太腻,捞埋爆浆蟹籽一齐食,好搭调。香煎三文鱼石榴沙律($108/套餐),🐟香煎三文鱼柳嘅鱼皮煎得香脆,鱼肉细嫩,油份充足,最重要系一啲都唔腥,如果大件啲就更好。虽然餐牌写系石榴沙律🥗,但可能无货,变咗做鲜橙黑醋田园沙律,都无问题嘅,起码啲沙律菜新鲜。是日芝士饼($58),🍰芝士蛋糕系最原始嘅原味,味道简单好食,并无美式𠮶种咁溜,芝士口感又软又滑,甜度适中。另外,我仲好钟意佢个饼底,用消化饼整成。套餐包饮品,冻饮另外$10,我哋要咗冻宇治抹茶玫瑰鲜奶($54)同埋冻海盐焦糖鲜奶咖啡($52)。抹茶拿铁富有抹茶嘅醇🍵,亦同时渗出玫瑰花
软壳蟹蟹膏忌廉意粉
香煎三文鱼石榴沙律
原味芝士饼
套餐包饮品,冻饮另外$10,我哋要咗冻宇治抹茶玫瑰鲜奶($54)同埋冻海盐焦糖鲜奶咖啡($52)。抹茶拿铁富有抹茶嘅醇🍵,亦同时渗出玫瑰花香🌹。海盐焦糖拿铁令咖啡变得易入口,焦糖拼海盐嘅组合无得输,但记得要搅匀饮☕️。
总括嚟讲,呢餐太子屋仔Cafe午餐唔错,食物同环境都OK👌。餐牌内嘅其他菜式如汉堡包、全日套餐同咖哩饭等,看似都几吸引,有机会可以再嚟试下呢。
软壳蟹蟹膏忌廉意粉