2021-12-22
太子日本餐厅就多,朝ASA就系难得一见嘅日式居酒屋,入到去就系一个好靓好大嘅bar area😇嚟到呢度一定要狂嗌小食,其中一个必食既就系邪恶玉子烧,𠮶个松软甜蛋加芝士简直系一绝。虽然唔系厚烧牛舌,但唔会影响佢口感,就系「爽」!!炸鸡软骨就食得出唔系用万年油去炸,所以炸粉系松化唔会死实实,好快旋风式咁食晒~汁烧豆腐外面劲脆,加上佢个酱劲野味,有麻油同蒜香,同埋唔知点解有啲中式feel。😂我自己食鳗鱼最惊就系有骨,庆幸就系佢地烧出嚟嘅鳗鱼我都唔系好食到有骨,烧到岩岩好,加埋层厚厚嘅鳗鱼汁,不枉我等得耐啲😍荞麦面一人份正常,面条分明,加埋啲花系上面好岩打卡😂 个豉油偏向淡味啲,想食light d既女士就岩哂😀甲罗烧+雪鱼干系当日餐厅是日推介,加埋个鹌鹑蛋真系不得了😋两样嘢如果整得唔好食或者食材拣得唔好,会好容易变得腥,不过朝ASA就拿捏得好好,证明食材本身都有返咁上下质素😎最后要讲吓餐厅嘅酒,佢有好多款唔同嘅whisky同埋sake,全部都系日本野。叫左杯Highball,Bartender参考左日本人常用嘅做法,加左好好好轻量嘅柠檬汁,令到佢感觉清爽啲又唔会盖过左香味。仲有杯Fun Ros
最后要讲吓餐厅嘅酒,佢有好多款唔同嘅whisky同埋sake,全部都系日本野。叫左杯Highball,Bartender参考左日本人常用嘅做法,加左好好好轻量嘅柠檬汁,令到佢感觉清爽啲又唔会盖过左香味。仲有杯Fun Rose (Christmas Special!) 🎊 用左紫苏梅酒加whisky,甜甜地又加埋花香,好岩女士🎈