2024-04-07 20 浏览
难得放假同老公去旺角行街,顺便食我哋最钟意嘅泰国菜😍呢间餐厅朋友介绍由正宗泰国人主理,一于同老公嚟试吓👍🏻餐厅环境阔落,坐得好舒服,墙壁上充满泰国装饰,仲有个大电视播放泰国MV呢😀头盘我哋拣咗泰式柚子沙律、红柚子肉好多,酸酸甜甜好清香,而且还有大大只鲜虾够爽甜,酱汁好醒胃,配埋花生同蒜片一齐食仲正👍🏻主食方面我哋拣咗泰式炒金边粉既晚餐,仲包一杯青柠梳打好抵食👍🏻爽口嘅芽菜配埋豆干同猪肉配埋爽口弹牙既炒金边粉劲正,青柠梳打酸酸地好清新,而且唔会太甜👍🏻另外重点左招牌菜泰式盐焗烤鱼,因为最制作需时,所以要等40分钟,烤鱼用厚厚嘅海盐包裹住烤,唔会干完全保留到肉汁,鱼肚内还酿了很多泰式香料,鱼肉吸收晒香料嘅香味,一啲都唔腥,鲜甜多汁而且充满油脂香,再点泰式酱汁味道一流👍🏻饮品方面除咗泰式梳打我哋仲点左椰青,椰青够晒大个,而且好清甜多汁,解滞一流👍🏻最后到甜品时间,我哋点咗香蕉煎饼,因为见到好多人推介,果然冇介绍错,煎饼外脆内软,配上香甜嘅香蕉肉,仲加埋啲炼奶一齐食劲正👍🏻餐厅环境阔落,食物质素好好👍🏻,而且份量够大够抵食😍迟啲都想同朋友嚟再试吓啲新菜式👍🏻