2024-06-09
行经太子醒起前排好多人讲呢间开心果嘅中式甜品,所以就入去试下。舖头装修十分传统,但整体阔落舒服,墙身贴满报道、奖牌同餐牌食材。我地一心黎食开心果甜品,所叫叫晒开心果糕同开心果糊,另外再试埋个菊花马蹄糕。菊花马蹄糕,开心果糕糕款会倒落碟上面再一开四,方便share黎食。糕嘅质地好’动L’,好弹。菊花马蹄糕好清香,对比新年食果啲马蹄糕,多咗一份后劲淡淡嘅菊花香,糕入面有几粒马蹄,但略嫌少咗啲,个人比较钟意有多少少马蹄碎会有多啲口感。另外开心果糕几浓开心果味,甜度适中,觉得比开心果糊更好食。每啖都似食到好多开心果磨成浆咁,但因为佢纯粹得个糕,冇其他果仁碎,所以食落单一咗啲。开心果糊舖头写明开心果糊系用伊朗嘅开心果出品,唔知系咪因为咁,所以定价都好进取。上到枱先知原来系热嘅,出晒烟。只色同开心果糕一样咁绿,质地就好杰,搅起身仲杰过平时啲芝麻糊。食落第一啖冇乜味,要食多几啖先有淡淡嘅开心果味,整体唔太甜,亦冇啲好假嘅开心果味,但食到一半就开始有啲好似搅唔匀而出现嘅粉粒,食到最低因为已经冻咗,由原本嘅糊变到稀咗。个人黎讲,如果想食开心果甜品止下瘾,可以选择开心果糕,价钱合理啲,味道亦都浓啲,开心果
菊花马蹄糕,开心果糕
开心果糊
个人黎讲,如果想食开心果 甜品止下瘾,可以选择开心果糕,价钱合理啲,味道亦都浓啲,开心果糊就真系唔建议食(44蚊一碗,我宁愿食2个开心果糕)。而糕嘅size虽然唔算大,但少食多滋味,夏天入黎坐下食两件糕其实唔错。我见餐牌都仲有其他中式糖水、贵价啲嘅补品、粉面同主食。