今次嚟到太子一间人气cafe 枫子咖啡🍁位于枫树街既呢间餐厅 铺名既灵感应该完全嚟自街名🥰餐厅门口放左两张用嚟打卡既木制摇椅🪑加埋古典风既挂灯💡design充满心思! 一入到铺头 完全比现场既colour tone吸引左 蓝啡主调比人一种宁静优雅既感觉💙🤎蓝色墙壁配合啡色木系枱凳同埋摆设 再加上插花同埋门口放置一盘秋天signature既枫叶 尽显格调🍁🍂一入到嚟同朋友都大赞呢度既设计风格! 坐位方面 我地拣左个靠窗既位置 坐系宽敞既淡棕色沙发上面 感觉好cosy好舒服 真系坐足一日都得啊😚樱花虾豆乳担担赞崎乌冬($88) 乌冬上面铺满珍贵食材番红花 汤底唔浓 充满淡淡豆香 加上肉碎同虾 同埋微辣酱汁 个味有少少似麻婆豆腐😂😂乌冬吸收左汤底精华 嫩滑有咬口 食落好唔错😎👍🏻👍🏻蟹肉饼配沙律($138) 呢道菜设计精美 食物摆设有心思 成幅画咁🖼 蟹肉饼外面煎到脆一脆 咬落去啖啖juicy蟹肉🦀🦀口感非常有层次 令人回味无穷🤤🤤🤤配埋新鲜沙律菜好满足 不过呢个价钱就少少贵咁啦 大食少少都唔够饱🤣烤鸡生吐司($78)骤眼睇呢个toast冇咩特别 但系其实佢系用生吐司制造 同普通吐司比🍞生吐

樱花虾豆乳担担赞崎乌冬($88)

蟹肉饼配沙律($138)

烤鸡生吐司($78)
骤眼睇呢个toast冇咩特别 但系其实佢系用生吐司制造 同普通吐司比🍞生吐司有一种特别湿润 松软 入口即融既感觉 虽然呢个烤鸡toast食落去好似同普通toast冇咩分别 但酱汁用左蛋黄酱好match🐣鸡肉嫩滑有弹性又入味 帮个toast加左唔少分😆

Hojicha Latte🍂($50)
焙茶latte用左鲜奶制作 焙茶本身茶香非常突出 同鲜奶简直配搭出天堂般的味道 真系唔系坊间既焙茶latte能够媲美☕️❤️❤️

Matcha Latte🍀($50)
抹茶特登转左oat milk 饮到一阵阵淡香麦味 不过相比起用鲜奶制作既焙茶latte就真系逊色左少少 下次都会系拣返鲜奶!🤤

斑兰咖央椰子戚风蛋糕($58)
呢个真心超好食!!!💚💚🍰翠绿色既蛋糕本身好吸睛 食落淡淡斑兰叶香气 椰丝好似雪花咁铺系表面增添口感 重点系 明明系戚风竟然可以好似海绵蛋糕咁湿润松软有弹性 真系食到停唔到口😭😭

总括而言 今次嚟到非常有惊喜 餐厅布置用心 食物高质 环境舒适 真系好想快啲再嚟多次试埋其他野食!!❤️
2021-09-02