饿居 Hungry Izakaya📍太子砵兰街440号地舖又到咗Happy Friday,我同朋友再次走入太子揾食,今次就去咗一间当区街坊推介嘅小店,一间有樱花树嘅居酒屋—饿居。虽然只得一个店员招待客人,但服务质素都叫唔错,店员有礼,客人亦好配合,自动自觉用QR code落单,自助浸水等。我会嚟呢一间餐厅主要系因为早排喺社交平台碌到人哋介绍嘅post,唔知点解见到条鲷鱼烧就好有兴趣嚟试吓,无意中发掘到有其他同样值得介绍嘅菜式。 💰$32大大块流心芝士麦乐鸡 🫕爱食麦乐鸡嘅朋友一定一定要叫块大大块流心芝士麦乐鸡试试!佢嘅调味同麦乐鸡近乎一样,肉质嫩滑多汁,外皮炸得香脆,切开一半时,内面嘅芝士不停流出,咸咸香香劲滋味! 💰$68浓厚明太子酱捞乌冬 🍝小店招牌菜之一嘅捞乌冬果然名不虚传,选用较幼身嘅乌冬,令每一吋乌冬都可以沾满明太子酱同蟹籽。乌冬口感Q软,明太子酱浓烈,感觉清新轻盈,食多啖都无负担! 💰$68博多魂・黑蒜油猪骨拉面 🍜偏港风嘅日式猪骨拉面材料满满,有海量樱花虾、粟米、蛋丝同笋片点缀。主角叉烧片无咩肥肉,烤后有阵阵肉香,好味!拉面无得选择软硬度,不过软硬适中,面质弹牙,加上黑蒜
饿居 Hungry Izakaya
📍太子砵兰街440号地舖

💰$32
大大块流心芝士麦乐鸡 🫕
💰$68
浓厚明太子酱捞乌冬 🍝
💰$68
博多魂・黑蒜油猪骨拉面 🍜
偏港风嘅日式猪骨拉面材料满满,有海量樱花虾、粟米、蛋丝同笋片点缀。主角叉烧片无咩肥肉,烤后有阵阵肉香,好味!拉面无得选择软硬度,不过软硬适中,面质弹牙,加上黑蒜油加乘,我哋好快清空一碗!
💰$98
厚烧玉子三重奏 🍳
另一名物系厚烧玉子,主打六种口味,一份可以选三种,我哋拣咗海胆酱、明太子酱同蜜糖芥末。整体卖相超吸引,啲酱料亦俾得毫不手软。我最爱明太子酱,咸鲜调味配清甜玉子,夹到不得了!而朋友就最爱海胆酱,认为味道好似浓缩多板海胆咁正,大家嚟到都可以试试!
💰$39
法式蒙布朗-意大利栗子 🌰
甜品一人嚟一客,第一款拣咗栗子Mont Blanc,栗子甘香清甜,内馅冰冻如雪糕,一啲都唔腻,呢个价钱嚟讲,真系超值!
💰$39
红豆鲷鱼烧 🐟
第二款系吸引我嚟呢度食晩餐嘅鲷鱼烧,内有满满红豆馅,甜味天然,表皮香脆,用竹篮上非常得意,打卡必叫!
💰$78
鲜柠蜂蜜有气果酒 🍯
朋友好耐无去居酒屋,一嚟到就例牌叫般杯sour嚟饮。可能真系好耐无饮,一饮就赞口不绝,除咗赞佢透心凉之外,仲赞佢调得好正宗,真正还原到日本sour嘅味道!
💰$27
木村柚子梳打汔水 🍊
我就叫咗枝福冈进口嘅柚子梳打汔水,标榜以富士山万年水制作,配上清新芳香嘅日本柚子,味道十分清爽!
  • 红豆鲷鱼烧
  • 浓厚明太子酱捞乌冬