2022-12-30
今日同朋友去花墟买花,行完就顺便喺附近食埋晏先返屋企。喺花园街揾到间门面唔错嘅西餐厅,见佢晏昼有 Lunch Set 供应,而且价钱好经济,就一于试下。踏进店,餐厅地方不大,但装修明亮简洁,而且环境布置得很雅致,令人感觉舒适自在。我哋每人点咗一个午餐,套餐包餐汤及热饮,有罗宋汤或精选忌廉汤可供选择。罗宋汤料多味浓,而忌廉汤亦黏稠滑溜,内有粒粒蚬肉,配埋蒜蓉包,Perfect!先尝呢客极量芝士蕃茄焗吉列猪扒饭 ($68),成品卖相好吸引,猪扒大大块,食落非常脆口,外层炸浆厚薄适中,内里肉质鲜嫩。焗饭水准亦唔错,芝士味浓郁得嚟又唔会盖过蕃茄嘅香味,加上粒粒分明嘅炒饭底,绝对令人吃得饱足。珍珠带子•胡麻蕃茄汁天使面 ($65) 珍珠带子份量十足,入口非常爽嫩,完全没有雪味。天使面煮得啱啱好,不太软也不太硬,捞埋啲醒胃惹味嘅胡麻蕃茄汁食,呢个配搭真系无得输。跟餐饮品点咗柚子蜜同热咖啡,柚子蜜好 fresh,带淡淡柚子清香。热咖啡交足功课,味道都几香浓。