2018-03-23
咖啡店向来都喺小弟喜欢到访嘅餐厅类别,除咗可以叹到啲靓咖啡之外,大多数嚟讲,环境都够别致,让人感到宁舍舒服,无拘束感。故此,约咗朋友趁快乐周五,轻松食餐饭,叹叹咖啡。拣咗Cafe Prince Royal,纯粹跟朋友都就脚,就晌太子地铁附近,再者,之前睇过啲食评,餐厅内嘅环境好唔错,装修花咗唔少心思,天花嘅屋顶架、墙上嘅油画、大量小盆栽、别致嘅小挂灯……文青得嚟,又有点北欧风!餐具已放晌枱上,但清水、餐碟、调味料则放晒晌收银机旁嘅地柜,自由取用。顺带一提,啲餐碟每只有唔同图案,可以讲喺得意可爱。翻一翻餐厅,虽然食物选择唔太多,但以咖啡店而言,算喺咁上下啦,有全日早餐、意大利面、多士 / 牛角包及沙律。不过,晚市就不设套餐,全部都要散点。就算有啲套餐,都只喺晌啲非繁忙嘅时间供应。仲有另一页餐厅牌,唔使多讲,既然喺咖啡店,就梗喺卖咖啡啦,以及一啲花果茶、风味鲜奶、朱古力、梳打……等等。至于甜品,有咩供应就晌晒个饼柜里面,是晚所见,就有3款蛋糕。本来都好有兴致餐后尝甜,不过,发生咗啲小插曲,成餐饭食得唔太开心,甜品都无试,食完就走人。经典大早餐 $98拣啲全日早餐,纯粹贪佢多嘢食,的确喺几丰
拣啲全日早餐,纯粹贪佢多嘢食,的确喺几丰富嘅,一大碟有菠兰肠、德国肠、芝士大蘑菇、烟肉、太阳蛋、沙律菜、茄汁豆、意大利香草包,睇得出用料都唔差,好似德国肠用上大条嘅猪肉肠,烟肉又唔会肥膏多过肉,睇落都吸引。味道整体都真喺唔错,大蘑菇爽口多汁,香草包松软富香草香,又够晒份量。
睇见「自家制」就投以其信心一票,虽然睇样好似普通啲,但啲肉丸入口真喺好唔同,非雪藏货可比,有肉香,口感松化,唔会雪到死实;意粉亦有点儿咬口,南瓜汁清甜,但个人就觉得稍杰,口应比较浆,有过黏嘅感觉。
讲明嚟叹咖啡,就梗喺点一杯至喜欢嘅鲜奶咖啡,天鹅拉花好细致,无需加糖,入口口感已感到好平衡,咖啡嘅香味亦好顺和,奶泡撞入咖啡嘅手势好唔错。唯一挑剔,咖啡嘅醇香度有点淡薄啫。
花果茶以深湖水绿茶壶盛上,更加上小巧木托盘,显得精致,而花果茶都喺以茶包冲泡,见啲茶包放晌柜枱,可作零售,而茶嘅味道,友人话只喺不过不失,比预期淡口,亦欠果香。