苏山鸡饭系一间长沙湾人气的星马餐厅,难得工作经过见到在太子有新分店,即刻同朋友入去食啦!入到去坐底用QR CODE点餐,因为疫情期间又唔系好想拎起餐牌,再加上餐厅有好多野食选择,QR CODE点餐可以在电话慢慢拣。招牌海南鸡饭配鸡杂冬瓜汤黎到餐厅刚刚好有下午茶,我就梗系拣佢地招牌海南鸡饭配鸡杂冬瓜汤,只系65蚊!首先食件鸡,海南鸡鸡肉好嫩滑,肥瘦均匀,配埋鸡皮食落去,鸡味香浓,重食得出有少少班兰味,之前总店时同侍应姐姐倾过计,知道佢地用过廿种香料去整到入味架!另外餐厅一样跟三款酱(甜豉油、姜蓉、酸辣酱),我就最钟意甜豉油加姜蓉,重口味之选!另一样重点就系个鸡油饭,佢同出面食的有少少唔同,你会食到少少炸蒜味道,有心思!个鸡杂冬瓜汤好清甜,入面的杂好似唔洗钱咁,有半碗咁多!!新加坡白胡椒排骨茶配白饭+油条朋友就叫左个新加坡肉骨茶,都系哩度另一款经典菜啦!一啖汤饮落去,好香的胡椒味,比起鸡杂冬瓜汤抢,但胡椒味又唔算出面有餐厅系有辣既感觉,比较清淡易入口,我谂好多人都会钟意饮,而且送饭一流添!再加埋豆卜(重有几旧切好的油炸鬼)同大大旧煮到好腍的既排骨,真系食极唔厌呀!特色小食拼盘好贪心重加左个
招牌海南鸡饭配鸡杂冬瓜汤

甜豉油、姜蓉、酸辣酱
鸡油饭
鸡杂冬瓜汤
个鸡杂冬瓜汤好清甜,入面的杂好似唔洗钱咁,有半碗咁多!!

特色小食拼盘
好贪心重加左个特色小食拼盘黎食,有齐哂鸡翼、泰式鱼饼、虾春卷同黑椒札肉,我重加左个炭烧猪肉串。
顺化炭烧猪肉串
顺化炭烧猪肉串—我见其他食评都赞不绝口,果然冇介绍错!一咬开,猪肉的油脂流出黎,好冲击!
Susan鸡翼—有轻轻的南乳味,脆身香口多汁~
黑椒札肉—少惊喜,惹味之选!
泰式鱼饼—唔会炸到太干,正常发挥!
脆炸凤尾虾春卷—有甘笋伴虾春卷,同埋少少洋葱吊一吊味,唔错~

恐龙美禄+桔仔菠萝梳打水
餐牌见到有美禄恐龙就梗系要点啦!每次都钟意饮有满满既美禄粉送,真系好邪恶!而桔仔菠萝梳打好清爽,食完上面稍为重口味的野食,饮返啖gur哂!

走的时候真系饱到癫,又大件又好食,性价比超高,我见佢近排重有冬日限定胡椒海南羊腩汤!绝对推介大家去试!!

餐厅:苏山鸡饭 Susan chicken rice
地址:太子弥敦道759-761号蓝马之城地下2-3号舖
Address:Shop 2-3, G/F, The Lamma City, 759-761 Nathan Road, Prince Edward

#肥诚 #肥诚揾食 #fatshinghk #instagramhk #instagramfood #food #餐厅 #香港美食 #香港餐厅 #湾仔 #观塘 #旺角 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #food #foodie #foodiehk #wine #winelover #steak #太子lunch系列 #肉骨茶 #海南鸡 #星马 #苏山鸡饭 #susanchickenrice
2022-12-29
鸡油饭