2023-05-19
山系。本舍⛰@yama_shouzhi妈妈节去咗花墟买花💐 见之前有间上过LIHKG是靓午系列嘅日式小店就系附近🧭舖头细小骨子,一排面对厨房并肩而坐嘅kaunnta-seki,一幅日本旧版黑胶唱片墙,周围放满清酒🍶富士山摆设,好有横丁居酒屋嘅感觉🏮 山形logo印咗喺餐厅各处⛰手工樱花虾酱拌冻豆腐⬜️冰过嘅豆腐放上青葱、樱花虾,再淋上镇店之宝嘅自家制虾酱,清甜豆香同咸鲜浓味互相配合🔲 一款凉伴小食已经食到两款唔同口感嘅樱花虾🦐烧香葱玉子🟨一面烧得略带焦香,玉子口感松软,甜甜地咁好好食🍳关东煮牛肋条🟫喺出面有啲餐厅食咁大份量嘅牛肋条一定要接近$200🤑 呢到唔使$100就食到清甜料多嘅关东煮🍢 牛肋条焖得好好,腍滑又唔失口感,牛味浓郁,食唔到雪藏味,仲有焖得够透嘅红萝卜同白萝卜🥕精粹仲有个高汤,昆布同柴鱼好出🤤海胆流心忌廉饼🟠外表金黄酥脆,里面浓郁光滑,一啖咬落去爆酱添🌋 淋上芝士酱,邪恶十足😈烧五花腩🥓呢款名物就系上过lihkg😂😂 一碟两片‼️我哋仲以为老板见我哋两个人,落单嘅时候误会咗系一人一份🤫 但系原来真系$28一份有两片😱 焦糖色嘅五花腩食落脆口香甜,肥瘦层次分明🤎 仲吸引到隔篱
@yama_shouzhi
手工樱花虾酱拌冻豆腐⬜️
烧香葱玉子🟨
一面烧得略带焦香,玉子口感松软,甜甜地咁好好食🍳
关东煮牛肋条🟫
海胆流心忌廉饼🟠
烧五花腩🥓
呢款名物就系上过lihkg😂😂 一碟两片‼️我哋仲以为老板见我哋两个人,落单嘅时候误会咗系一人一份🤫 但系原来真系$28一份有两片😱 焦糖色嘅五花腩食落脆口香甜,肥瘦层次分明🤎 仲吸引到隔篱枱加单要一份添😋
盐烧鸡串🍗
各部位嘅鸡肉切成一口大小,用竹签串起来烧烤,依然滑嫩唔柴!🔥
烧鸡尾串🔙
其实啫系鸡pat pat🫣 放心已经清洁干净🧻 烧香之后有入口即溶嘅感觉,肥而不腻🫠
烧鸡肝串😶
烧鸡心串🫀️
唔好以为内脏就系膻膻臭臭,但系简单嘅盐同黑椒稍稍调味,效果之后味道更加浓郁,令我哋对内脏大改观🫁
日式烧饭团🍘
上菜嘅次序都好重要,好似日本人去居酒屋咁以碳水化合物作为收尾嘅一道菜🌾
米饭捏成圆波形,搽埋酱油,轻轻烤到焦脆好似饭焦咁,香气四溢 💨 虾花虾加上带点wasabi味嘅mayonnaise,食落味道有少少似大阪烧🤠
全间餐厅由老板 (估系啦😆)一脚踢,一时喺砧板上切食材,同时又要顾及炉火,但都绝对唔手忙脚乱🙌🏻 所以即系系老板one man band 上菜速度都唔算慢,一碟接一碟🧆