2015-05-07
第一次食Greyhound Cafe系今年三月系曼谷食既~ 当时食完觉得虽然几好味, 但感觉都唔系好大今次系香港食, 真系一路食一路大叫好味, 食完想即刻再黎食 !又一城分店位于顶楼, 有开放式位同一般室内座位今日系星期二都坐满左~ 不过唔使等位~~呢度上菜好快, 落单无耐D野食就黎~ 配合到节奏快既香港人越式鲜虾鸡肉米纸卷 $68个酱系成份食物既精髓~ 包含住甜, 酸同微辣味 .. 辣度对于唔食辣既我都绝对可以接受!酱有味得黎唔系好浓, 同平时食开既泰式酱好唔同~米纸卷塞满虾仁, 鸡肉粒, 猪皮同生菜, 皮好烟韧同弹牙不过一定要沾酱食, 如果唔系其实就会无乜味同几干身配一碗蔬菜, 包括生菜三片同大量罗勒叶(九层塔), 钟意多D口感既可以再将菜包住米纸卷, 不过其实好难咁样进食! 因为米纸卷既馅料本身都好易散晒出黎猪柳串烧配糯米饭 $78串烧只有三大串.. 不过佢既烤法几特别, 食落唔似平时食开既烤串烧猪肉香而不腻, 完全无肥肉~ 而且都几juicy~~配埋旁边既酱 (叫Jaew)食更好味~ 个酱睇落红色以为会好辣, 原来都唔会! 亦都接受到!!招牌脆炸单骨鸡翼 $68 招牌菜..真系
今次系香港食, 真系一路食一路大叫好味, 食完想即刻再黎食 ! 又一城分店位于顶楼, 有开放式位同一般室内座位
今日系星期二都坐满左~ 不过唔使等位~~
呢度上菜好快, 落单无耐D野食就黎~ 配合到节奏快既香港人
酱有味得黎唔系好浓, 同平时食开既泰式酱好唔同~
米纸卷塞满虾仁, 鸡肉粒, 猪皮同生菜, 皮好烟韧同弹牙
不过一定要沾酱食, 如果唔系其实就会无乜味同几干身
猪肉香而不腻, 完全无肥肉~ 而且都几juicy~~
招牌菜..真系唔使讲太多.. 食完就会明白点解佢系招牌菜
同系泰国食既有少少唔同味, 但两次食都会大叫好正!
鸡翼炸得香脆但唔油腻~! 呢个系黎呢度一定要叫既菜式! 一定要!
上菜已经闻到好香.. 金边粉好淋身, 洋葱, 炒蛋同大虾都炒得好入味~ 当中仲有唔少炸虾仁仔, 超级香脆, 就咁分开食更加食到佢既香味~!!仲有唔少葱同肉碎粒, 食落有多重口感!
青柠, 花生, 芽菜同埋辣粉都系放系碟旁, 钟意边样落边样~
成碟粉都系热辣辣上枱, 大推介!
放系面既煎蛋外面煎得脆, 里面仲有蛋汁流出黎!
肉碎同酱汁都好充足! 最钟意系配埋九层塔一齐食, 九层塔既香味真系好独特
最后唔记得左落埋旁边既鱼露一齐食, 因为已经好够味
个饭原本系辣既 (睇个名都知 =P ) 不过我地几个都食唔到辣所以叫左走辣
我相信辣既话会更好味 ..!!
可惜碗汤太重味精, 好咸.. 系泰国Greyhound饮过既汤反而清淡好多 @0@
本身都系谂住随便叫个一定唔会难食既窝夫, 点知咬落去发现真系好有惊喜
食落既口感唔系平时窝夫既口感, 有少少似brownie.. 而且仲系暖暖地既!! 好好味! 面头有大量朱古力碎, 配埋朱古力酱同朱古力雪糕, 真系食到满足同幸福既感觉! 暖笠笠既窝夫真系加好多分
食埋呢个crepe cake先会有完美既句号!
芒果新鲜香甜已经预左~ 因为泰国最出名就系甜芒果~
每啖都可以食到超香滑既芒果奶油~~ 同时亦食到一层层既pancake皮~ 而且仲食到pancake皮既蛋香! 配埋新鲜芒果粒, 每一啖都食到三种满足既口感!
埋单计埋加一总共$612 (四个人食) 唔算太平
但高质素既食物加舒适既环境~ 有值回票价既感觉~~
题外话/补充资料:
侍应会时不时帮我地加水同收碟, 不过服务态度唔算太殷勤~