2022-08-16 500 浏览
呢间酒楼其实之前都食过 记得以前主打食上海菜 但系今次嚟店员已经话俾我知 识煮上海菜嘅师傅已经冇做啦 所以今次啲𩠌菜都比较似酒楼食到嘅菜式🥬盐烧大连鲍鱼 6只呢碟有少少失望嘅😬 估唔到盐烧嘅意思系等于椒盐 椒盐鲍鱼就完全食唔到鲍鱼系咪新鲜 不过鲍鱼嘅质感唔算太韧 系老人家都咬到嘅质感砂窝云吞鸡屋村酒楼我都冇期望佢系好高质素 云吞鸡都有半只鸡同埋六粒云吞 唔知系咪因为我比较迟先食佢粒云吞啦 所以层云吞皮都比较腍😯 鸡就普通冰鲜鸡质素 个汤底都Okay嘅清蒸生猛海石斑呢个特价小菜都算系几好 石斑几大条 蒸鱼火候呢间酒楼控制得几好🐟 啲鱼肉唔会太熟 雪菜肉丝炒年糕据说呢间酒楼系食上海菜嘅 所以呢啲上海小炒都整得几出色🥬 入面除咗有雪菜 肉丝 仲有笋丝 而且年糕几烟靭 又唔会全部黐埋一旧盐烧小黄鱼一碟有两条 两条鱼都炸得好香脆 尤其系鱼尾同埋鱼鳍嘅部份😎 再配埋面头嘅调味料 咸香十足 非常好送饭象拔蚌小炒皇呢碟又系令人失望嘅 因为份量比较少 而且佢嘅定位比另一个小炒皇贵好多 就系因为佢用咗象拔蚌做其中一种材料 但系坦白讲象拔蚌数量少 而且味道唔系特别出众🥲 所以觉得呢碟唔系好抵食整体来讲菜式就

盐烧大连鲍鱼 6只

砂窝云吞鸡

清蒸生猛海石斑

雪菜肉丝炒年糕

盐烧小黄鱼

象拔蚌小炒皇

整体来讲菜式就普普通通啦 但系要就啲亲戚喺呢边住 再普通 我觉得总有下次再嚟帮衬 希望佢哋会更有进步啦🙂