2018-02-03 310 浏览
犹记得之前在花园街第一次帮衬摩豆个积及橙鸡蛋仔果种惊喜: 每粒鸡蛋仔都浑圆饱满,外脆内软,足料好味,令人一试难忘。及后夏季至,少咗食佢地当甜品,终于入冬,天寒地冻,到适合再食热辣辣鸡蛋仔的时机,于是就去咗帮衬位置旺角中心既分店。可惜,我后悔了,我应该行多几步,去花园街总店的。当时系星期五晚八点几,去到已经卖完最后一底积及橙鸡蛋仔,不过唔紧要,我地谂住试新野,咪点个伯爵茶唻食。等待时望到佢既制作过程同制成品,已经感到不妙,啲鸡蛋仔既shape同质感望落都不太讨好。。。果然,等咗大约五分钟,我接过份鸡蛋仔,一份后悔之情油然而生,我从来冇谂过,摩豆鸡蛋仔居然水准会跌到落呢个质素。个鸡蛋仔每一个都像扁豆,扁挞挞,淋既,唔脆。明明刚整好,但阿店员吹一阵就入袋俾我地,再加上先天料唔够,所以明明啱啱整好但都完全冇以前果种饱满同咬落去有声既脆感,感觉上似街边档摆咗成日然返你嗌就整返热既货色,但人地卖八蚊,你卖23 蚊。仲有,佢个鸡蛋仔底面系痴唔埋,系好似分个两边咁既,我唔知系佢煮得唔够耐定点,总之我食完之后感觉就系失望同愤怒。一间本来做得咁出色既铺头点解可以变成咁都可以卖俾客人既铺头,好多都系咁,红咗

可惜,我后悔了,我应该行多几步,去花园街总店的。

一间本来做得咁出色既铺头点解可以变成咁都可以卖俾客人既铺头,好多都系咁,红咗就不进则退。

我相信客人系知道的,不会一直吃著价钱与质素不符的品牌。

摩豆失去魔力变成什么,就是一粒普普通通的扁豆