2024-04-01
💰 Total $248 HKD/ 2人~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~早两日晏昼喺沙田行完街就入左位于新城市一期二楼嘅Pici食饭,Pici系Pirata集团旗下嘅其中一间餐厅,主打手工意大利粉,该集团嘅另一间餐厅The Pizza Project之前我都出过post。今次系我第二次食Pici,选择佢嘅原因除左佢出色嘅意大利面之外,更系因为佢哋有提供无麸质意大利面。但好可惜地,今次嘅体验系失望。先系餐厅送上嘅面包,面包食落个质感系ok,但佢系冻嘅😓希望餐厅可以系送出面包前先加热一下。到上个main嘅时候,食左一啖发现系「生」嘅... 份通心粉系未煮熟🥲我地反映左之后经理都立刻煮过一份俾我地,希望今次系个别事件。~~~~~~~~~~~~食物介绍~~~~~~~~~~~~🤩布袋芝士 ($98 HKD)呢个系我每次来都必叫嘅一个starter,简单开胃好味,burrta cheese配上新鲜嘅火箭菜同车厘茄🍅,再淋上橄榄油🫒,十分之夹嘅配搭。每次都一口气清晒成碟。但如果可以再加上少少黑醋,相信会更吸引。🤩🐂牛面颊肉酱直通心粉 (Gluten-free)($150
~~~~~~~~~~~~食物介绍~~~~~~~~~~~~
🤩布袋芝士 ($98 HKD)
🤩🐂牛面颊肉酱直通心粉 (Gluten-free)($150 HKD)
若果大家系想食gluten-free嘅食物,落order个阵同staff讲声,佢哋就会拎份gluten-free menu俾大家。我哋就决定左试呢个牛面颊肉酱直通心粉。撇除第一次碟通心粉系未熟透嘅问题,第二次个通心粉口感系唔错嘅,唔会一咬就散,食落都系弹牙嘅,个肉酱牛味几浓,调味啱啱好,唔会重味食完口渴。
🙈希望可以改善冻面包嘅问题
🍝适合钟意食意粉/ 需要gluten-free嘅人士