2013-11-30
有两晚都唔系同老公一齐食饭,所以见今晚可以一齐就决定去旺角食好野。本来想食面,但老公话既然去旺角不如试一直想食既寳寳鸡煲啦!搭车时致电订枱,老公话唔驶架,因为谂住冇乜人,但我见横竖可订,咁照打啦!好彩有做呢个动作,去到店员叫我地等等,我都唔记得左自己有打去订枱,咁老公即同店员讲番我地已订枱,所以即刻入得,仲要坐门口既四人枱,唔错!(门口那张感觉松动啲呢!) 一路食都开始有人等位或陆续翻枱,生意似乎几好咁!坐低先点鸡煲,我就想食麻辣鸡煲,但知道老公唔太钟意麻,所以让佢拣左香辣鸡煲,要左个细(即半只鸡)同少辣。等左大概20分钟左右,鸡煲嚟到了。香气扑鼻,但望落去冇乜色水,汁有点多得滞,唔似平时食开既惹味鸡煲(带干煎/啫啫煲仔菜feel𠮶种),煮滚了先吃鸡件,果然唔够调味,辣味是有,但又唔甜又唔够盐。食到咁上下我地点既火锅料陆续嚟嘞!我地点左牛肉粒﹑黑豚肉﹑蝴蝶腩(猪肉)﹑猪杂拼盘﹑迷你生根﹑百花酿油条,仲有蔡澜推介既马尾粉丝。牛肉粒坚有牛味,正!黑豚肉样虽靓但唔滑,嚡口!蝴蝶腩唔系度度有但坦白讲,佢冇猪(臊)味又劲嚡,唔值得叫!百花酿油条味道OK,但若果佢既油条系即炸既话就冇得顶了!迷你生
牛肉粒坚有牛味,正!黑豚肉样虽靓但唔滑,嚡口!蝴蝶腩唔系度度有但坦白讲,佢冇猪(臊)味又劲嚡,唔值得叫!百花酿油条味道OK,但若果佢既油条系即炸既话就冇得顶了!迷你生根冇乜特别,猪杂一般火锅店都有,不过多是散修修逐样点,呢度竟然有拼盘真系啱哂啲多心又得一个人自队既人,即我老公!至于蔡生推介的马尾粉丝,确系弹牙,但味道又唔见特别,错不在佢,系个汤坚淡啫!
总括嚟讲,喺呢间有点大排档feel既火锅店吃淡味鸡煲,价钱绝对唔经济,其他火锅料又唔算特别好味,两个人埋单要4百大元,我谂以呢个笔直喺旺角我可以食得再好啲!这间,去一次便够,唔试唔知佢唔得嘛!!!