2013-04-13
今早心血来潮想食猪柳汉堡,经过麦记见到唔算太多人便买个早餐,见自己排第二,正常来说只需等二分钟左右,但等了五分钟了,还是未准备好食物,所以便留意一下为何要等这么耐,发现是厨房的人造唔切野食,要执野食的人等,这时还听到有个经理级的女人对厨房的人说:「呢啲太浓啦,唔好要啦!」 我便望一望个厨房,见到啲包焗浓咗 ,心谂要再等多一阵,但出奇地等多二分钟左右便整好。返到公司,先食个薯饼,好似有少少over cook,不过都可以接受,因为衬热食,所以还很香脆。跟住食个猪柳汉堡,一打开即刻忍唔住「哗!」咗一声,个包系焗浓咗,浓到成个包既边都黑咗之余,连中间都黑黑哋,如果我系堂食,我一定会攞去换,但我又买咗外卖,无得换局住食,惟有搣走浓𠮶啲攞,但个包又焗到硬硬哋,所以搣走浓𠮶啲同时都搣走唔少包,而且搣得唻个包都冻咗,搞到咩心情都无晒,食完个包都唔觉自已食咗野。本来想开开心心食个期待中的猪柳汉堡,结果却令我对这间麦记扣唔少分。(如果我唔系系公司唔方便影相,我一定会拍低啲罪证,失败!)
(如果我唔系系公司唔方便影相,我一定会拍低啲罪证,失败!)
题外话/补充资料:
大企业为求赚尽的结果:
1) 好明显系人手唔够,所以厨房做唔切,唔可以做好食物之余,又做唔到快餐应有既效率。
2) 员工培训不足。如果员工本身有足够水准,见到啲食物over cook都会自动唔要,唔驶经理叫。但依家经理开到声都唔理,其水准就更加底。
3) 流失客户。虽然话百物腾贵下,唔可以对平价货太高要求,但始终系食落肚既野,唔可以亳无底线,你要我等我可以忍,但畀啲唔食得既野我食,我重点会想再帮衬?