2018-09-08 202 浏览
今日庆祝友人升职,朋友介绍下去呢度试下。午餐时间全部都已预订,感觉上好靠得住!我先到达,店员安排入座寿司吧枱的一角。一路坐等紧朋友时,店员叫我转枱,转去寿司吧的另一角,但没讲原因。OK反正未齐人,又未叫野食,转亦无仿。但再一分钟后,店员又叫我转位,话我坐紧个度系有个客指定要坐的,要让返出黎。以下精彩对话:我:「咁我坐返头先个度,我唔想4个人有1个要坐转角位」店员:「头先个度都系有客订左」我:「我都系订左位架㖞」店员:「因为佢地有讲指要坐边个位、你无」我:「下?咁都有?」店员:「系」我想强调,呢件事情寿司吧的板长(应该系老板)一路睇住,但无出过声。之后到我地叫10件set,最后系无海胆的!而其他枱都系10件,但有海胆/鲍鱼。明显地系因为我地第一次黎的生客,完全唔驶理你的态度,对熟客就俾好野。既然只想做熟客的话,咪学日本咁实行「绍介制」啰,要熟人带先黎得。咁样既omakase,真系祝你快d折埋。食材大部分高级寿司店都不分上下,分胜负就系睇服务,料理创作性,识唔识教个客人品尝旧寿司。以上,呢间店全部都唔得

我:「咁我坐返头先个度,我唔想4个人有1个要坐转角位」
店员:「头先个度都系有客订左」
我:「我都系订左位架㖞」
店员:「因为佢地有讲指要坐边个位、你无」
我:「下?咁都有?」
店员:「系」

2018-09-08