2015-03-31
女人街的出名食肆比较集中在街尾,今日难得游走于女人街头果边,所以就拣左呢间未试过嘅「Uncle 4」,点知⋯ ⋯信错四叔喇今铺!我地拣呢间系因为场内较大,虽然正值晚饭时间,都仲可以即时入座,省却咗等位时间,所以就二话不说入咗去。一坐低,侍应连餐牌都冇俾,净系比咗两杯茶,要我地自己去隔离台拎。因为呢间系港式茶餐厅,所以先唔介意,但后来嘅食物质素真系令人不敢恭维,完全称唔上好食(详见下文)我地一共叫咗两个餐,一个系套餐价$55包饭、汤、饮品。另一个系单点饭$46,饮品另加$8。落单侍应话送多个汤比我地,咁我地都欣然接受,即管睇下佢个汤有咩咁巴闭,可以一个侍应就话到事免费送多个。罗宋汤嚟到时,卖相普普通通唔觉有咩特别,一用匙毕嘅时候就发觉异常的「杰身」,好似啱啱落茄膏冇几耐咁,最诡异嘅系,饮落淡如加左茄汁嘅清水,虽然睇落入面好多材料,又好鲜色,但饮落好淡好淡,果然系卖唔哂先咁慷慨送比我地吧!(随后听到四围嘅人都点忌廉汤,可能我地太黑仔喇,竟然拣著个唔好饮嘅汤)冇几耐就上咗个《杂锦海鲜炒饭》,颜色就鲜艳喇,但食落连基本嘅海鲜味都冇,期间仲要有另一个侍应发现上少咗粒带子,要拎去厨房加返。虽然诚实
前汤-罗宋汤
杂锦海鲜炒饭