餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
资讯:

2021-03-24 102 浏览
之前喺OpenRice/其他ig page睇食评都觉得唔错,就想试下呢间餐厅。见到经eatigo订枱有单点食品半价优惠所以就嚟试下,睇下系咪食评中所讲咁好食。老实讲,本身对呢间餐厅期望都几大。半价优惠要每人嗌一杯正价饮品先有,而加一就以原价计算。我哋今次两个人埋单$325,比原本平差唔多二百蚊。餐厅环境正正常常,干净企理,但呢个价位要同人搭枱坐,感觉唔太好。跟住我哋就嚟睇下食物质素点啦~1. 爆浆日本蟹羔牛角包 $88个牛角包焗过火咗dd,同埋切开冇爆浆效果,不过我见隔离枱有切到爆唒浆咁嘅😂。包体因为吸咗蟹羔酱嘅水份所以唔脆,同埋唔够牛油香。蟹羔方面,我觉得寿司舖嘅蟹羔比呢个更浓味好食。个包整体一般。喺餐厅堂食正价$88唔多抵。经OpenRice订takeaway,有七折,但我发现OpenRice上嘅原价唔系$88,系$42,七折后$29就买到。唔知堂食同takeaway嘅分别系咪有蟹籽同冇蟹籽🤔。但我觉得有冇蟹籽都影响不大,蟹籽喺成个包嘅味道入面好似冇乜存在感😂。整体:2. 慢煮鸡胸牛油果流心蛋沙律 $106沙律菜算新鲜,份嚟嚟讲,食量正常嘅女仔,净系食沙律唔食其他嘢嘅话应该系唔够饱

跟住我哋就嚟睇下食物质素点啦~

1. 爆浆日本蟹羔牛角包 $88
整体:[3/5]

2. 慢煮鸡胸牛油果流心蛋沙律 $106
慢煮鸡胸牛油果流心蛋沙律
沙律菜算新鲜,份嚟嚟讲,食量正常嘅女仔,净系食沙律唔食其他嘢嘅话应该系唔够饱。Salad dressing几清新,酸酸地,应该系柠檬汁。鸡胸少咗啲,得几粒。餐牌话就话系慢煮,但食落有少少柴,柴过之前食过嘅包装即食慢煮鸡胸。流心蛋同牛油果正常发挥,OK嘅。
整体:[3/5]

3. 西班牙黑毛猪腩谷物意大利饭 $148
西班牙黑毛猪腩谷物意大利饭

呢个好食!猪腩因为系慢煮所以肉质好嫩滑,就算佢厚切,但食落一啲都唔韧,反而好弹,口感好好。入口充满油脂香,咸咸香香,外层煎过下脆脆地有少少似(中式)烧肉,但又唔会好油腻,食落啖啖肉咁,好满足🥰。Risotto唔系用传统𠮶只意大利米,而系用藜麦同生熟薏米,我觉得几有新意同埋口感都唔错,但同行友人就唔太中意。个sauce好creamy,我几中意佢有少少芝士味。
整体:[4/5]

4. 海盐焦糖咖啡牛角包 $38
海盐焦糖咖啡牛角包

出面𠮶层粉应该系可可粉沟糖霜,甜过入面嘅咖啡馅。食唔到海盐焦糖味,咖啡馅系唔甜嘅。⚠️系唔甜,而唔系唔够甜。味道同预期中有落差,而我个人本身唔太饮浓咖啡,觉得呢个包唔太啱我口味。
整体:[2.5/5]

5. 白桃芝味特饮 $44
白桃芝味特饮

大家知唔知直升机嘅拟声词系咩?(伏伏伏...)
上层系质感较稀嘅芝士奶泡。面头嘅玫瑰花几香,饮每一啖都闻到玫瑰味。个芝士奶盖𠮶part饮落去冇乜味,唔甜,冇奶味,有好淡好淡嘅芝士味,个奶盖存在感近乎0。本身以为杯嘢饮系甜甜地类似水果茶咁,但饮落去系冇味嘅sparkling water,我当堂打个突😓。我冇向职员投诉,当佢系水咁饮,饮咗大半杯就到底就好甜,甜到饮唔落,估计系一开始冇搅匀到啲糖浆,啲糖浆沉晒底😵。我唔知自己饮紧咩,呀!差啲唔记得讲,我系完全饮唔到桃味。唔明点解咁多人推荐,同行友人都觉得难饮。
整体:[1/5]

6. Tiramisu Cheesy $44
Tiramisu  cheesy

呢杯我净系饮咗两啖,觉得冇乜特别,奶盖同上面𠮶个差唔多,不过加落咖啡冇咁奇怪。隔离杯手指饼碎(or蛋糕碎),俾你加落杯嘢饮扮到好似食tiramisu咁,个人觉得唔加好过加😓。建议嗌返正常咖啡,好过嗌呢杯。
整体:[2/5]

总括而言,我 可能 或者 有机会 为咗个黑毛猪腩而回头,但今餐其他嘢,不了😅。
爆浆日本蟹羔牛角包
2021-03-20