2012-02-05
一向对五代同糖的印象麻麻, 因为我觉得佢D甜品又贵,又唔靓, 令人有"求其"的感觉.年廿八同男朋友行完年宵, 大约12点几到LA 就谂住去食甜品, 行到去谢斐道, 睇下有咩岩心水的甜品铺LA, 点不知揾唔到, 惟有去近近地的五代同糖, 店外系企左唔少人, 但系我地二个人好快就有位LA, 搭枱. 我依稀记得之前系openrice 睇过五代同糖GE心太软系出名GE, 而店内都宣传心太软系皇牌甜品, 而我都系一个心太软迷, 所以无咩点谂就叫心太软, 有三款雪糕味道可以简; 雪呢那, 绿茶, 朱古力. 男朋友简左雪呢那, 我就试下特别D GE 绿茶LA. 等左唔系好耐, 有个侍应拎左二碟心太软出来, 唔知佢跣手定点LA. 佢好似差D倒漏碟心太软系我到. 我眼见绿茶雪糕球系到滑动, 十分呕心呢, 但系男侍应若无其事般走左, . 呢到GE心太软比我之前系其他甜品店食的心太软较为简约单调,UM...令觉得呢碟心太软更不值它的值钱. 绿茶雪糕: 无绿茶味, 加上佢快速溶化, 十分令人不爽心太软; 十分细少, 内里流心效果系几好GE, 应得一赞. 蛋糕面上面有糖霜装饰, 总括而言, 我真的不太喜欢呢
绿茶雪糕: 无绿茶味, 加上佢快速溶化, 十分令人不爽
总括而言, 我真的不太喜欢呢到GE心太软, $40 实在系太贵了.