2018-05-01 267 浏览
依间既歇脚亭分店饮品质素上有极大既分别...今日买既奶盖抹茶走甜十分可惜地无走甜虽然明白歇脚亭既抹茶一向带少甜,亦饮过很多次走甜既,但今次走甜既抹茶居然比大快活既低糖冻绿茶甜得多,同时抹茶亦相对其他分店既稀然而最失望既系,当我同收银提出依个问题时佢同另一个店员表示一定有走甜,然后话系抹茶本身就系咁甜,再即刻改口话因为奶盖甜,真系谂唔到佢会用上层咸多过甜既奶盖解释下层抹茶唔正常既甜(当时只系过左几分钟,杯饮品仲明显分层)最后,既然店员坚持,走甜亦唔可以用肉眼睇得出,咁就唯有失望地离开😵其实依间歇脚亭比其他分店包括观塘、粉岭、坑口既饮品逊色得多,用奶盖抹茶来说,奶盖密度会较高、抹茶会饮到有抹茶味、甜度较低,跟今次既完全唔同,所以得宝分店确实既令我极为失望😞
依间既歇脚亭分店饮品质素上有极大既分别...

今日买既奶盖抹茶走甜十分可惜地无走甜

(当时只系过左几分钟,杯饮品仲明显分层)