2024-07-31
又系每月一次中同聚,平时会bookmark定一堆餐厅,到每月一聚嘅时候,就唔洗谂爆头食咩。哩间餐厅位于苏豪区,由中环地铁站,行半山行人扶手电梯上去,大约6~8分钟路程。餐厅门口唔系对住电梯口,喺两段电梯中间。可以选择早啲出行人路行上去,或者上多一段扶手电梯,行落下。因为预早订位嘅关系,唔洗等位就可以即刻入座。餐厅灯光偏暗,但又唔似酒吧咁嘈。只有送生日蛋糕,全埸员工一齐出嚟拎住摇铃唱生日歌嘅时候,先会嘈啲。其余时间,嘈杂程度都可以接受。Shrimp Scampi ($168)蒜香牛油虾一共有6款前菜可以拣,我哋拣咗虾。但系无睇清楚餐牌🙈,大家都以为系炸嘅爆谷虾,原来系蒜香牛油汁。有6只虾,再加一片面包。虾似用水煮熟再淋汁上面,离壳后无再用汁煮,虾肉唔入味,唔太推荐。Classiche 经典薄饼Margherita ($188)玛格丽特薄饼有经典薄饼 或者 特制薄饼系列。我哋每样都叫咗一款。我自己系唔食羊,就算我系芝士控,羊奶芝士都食唔到,羊膻味太太太太太重。但系哩个pizza又完全食唔到膻味㖞,唔睇真啲个餐牌都唔知落咗羊奶芝士。但系个番茄酱太重手,成个pizza底好湿,浸到好淋。唔算系一
餐厅门口唔系对住电梯口,喺两段电梯中间。
可以选择早啲出行人路行上去,或者上多一段扶手电梯,行落下。
因为预早订位嘅关系,唔洗等位就可以即刻入座。
餐厅灯光偏暗,但又唔似酒吧咁嘈。
其余时间,嘈杂程度都可以接受。
Shrimp Scampi ($168)
蒜香牛油虾
一共有6款前菜可以拣,我哋拣咗虾。
有6只虾,再加一片面包。
Classiche 经典薄饼
Margherita ($188)
玛格丽特
薄饼有经典薄饼 或者 特制薄饼系列。我哋每样都叫咗一款。
但系个番茄酱太重手,成个pizza底好湿,浸到好淋。
唔算系一个合格嘅Margherita。
Speciali 特制薄饼
Thomas ($238)
汤玛斯
见到隔离枱叫咗一个parma ham pizza,我哋又跟住叫试下。
味道好食过Margherita,起码个pizza底唔系湿笠笠。
但个pizza无酱,食到尾会觉得好干。
要加啲辣椒油 或者 配前菜个蒜香牛油汁一齐食。
总结一下,环境同气氛都唔错。
有几枱人都系特登嚟打卡,庆祝生日。
但系食物质素就有啲失望,餐牌已经唔多选择,只有几款前菜同pizza。
餐厅应该想专注做好pizza,但连唯一主打食物都唔好食。
以相约价钱,中环有更多更好嘅选择。
今次食完,都系会将佢列入无下次系列。